Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Ίνουλα η βερμπασκόφυλλη (Inula verbascifolia)

Ίνουλα η βερμπασκόφυλλη (Inula verbascifolia)


Το επιστημονικό της όνομα είναι Ίνουλα η βερμπασκόφυλλη (Inula verbascifolia). Ανήκει στην οικογένεια Asteraceae. Το όνομα Inula, που δόθηκε από τους Λατίνους είναι πιθανώς παράγωγο της ελληνικής λέξης ινέω ή ινάω = καθαρίζω, σε αναφορά της αποκαθαρκτικής ιδιότητάς του.


Ανθίζει από τον Μάιο έως Ιούνιο, αφού βγάλει βλαστούς έως 40 εκατοστά. Τα άνθη της είναι κίτρινα. Οι βλαστοί του είναι λεπτοί, χνουδωτοί και εύκαμπτοι, με αραιό γκρι φύλλωμα, οι οποίοι στη διάρκεια του επόμενου χρόνου ξηραίνονται κρατώντας, τους μικρούς σπόρους στην κορυφή, οι οποίοι με τη σειρά τους θα τους διασπείρει ο αέρας για να αναπτυχθούν νέα φυτά. Τα φύλλα του φυτού έχουν ένα ανοικτό γκρι χρώμα, και είναι πολύ χνουδωτά για να προστατεύονται από την υπερβολική ζέστη και εφύγρανση στους πλέον ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

Από διάφορες μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι συστατικά της Inula παρουσιάζουν αντιική, αντιμυκητισιακή, αντιβακτηριακή και αντιπρωτοζωική δράση. Η μεγαλύτερη έρευνα έχει γίνει για την αντιβακτηριακή δράση και κυρίαρχο ρόλο μοιάζει να έχουν οι σεσκιτερπενικές λακτόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου