Οι τραβηχτές Μάνης πήραν το όνομα τους από το άνοιγμα της ζύμης.
Τραβάμε την ζύμη με τα δάχτυλα. Οι μανιάτικες τραβηχτές πίτες κρύβουν όλη τη φιλοσοφία της μανιάτικης κουζίνας. Λίγα υλικά γρήγορη συνταγή απίστευτη νοστιμιά. Με λίγο ζυμάρι από την ζύμη του ψωμιού φτιαγμένο από προζύμι, ξεγελούσαν την μεγάλη οικογένεια άλλες φορές με γλυκό σερβίρισμα κι άλλες φορές με τυρί. Σήμερα όλα τα ψαγμένα εστιατόρια της Μάνης έχουν να προτείνουν απίστευτες ιδέες για το σερβίρισμα της παραδοσιακής μανιάτικης συνταγής αναγάγοντας την σε trend συνταγή της Μάνης. Ποιο είναι το μυστικό για να μην ρουφήξουν λάδι στο τηγάνισμα και να γίνουν τραγανές κι αφράτες;
Μετά, αφού ξεκουράσουμε τη ζύμη θα τηγανίσουμε λίγες-λίγες τις τραβηχτές πάντα σε ελαιόλαδο.
Η ζύμη για τραβηχτές μπορεί να μείνει στο ψυγείο μέχρι 3 ημέρες σκεπασμένη.
Μπορείτε να βάλετε αλεύρι για ψωμί ή για όλες τις χρήσεις.
Αν θέλετε να αντικαταστήσετε την ξερή μαγιά μπορείτε να βάλετε έναν 25 γραµ φρέσκια μαγιά. Θα πρέπει να την ενεργοποιήσετε όμως πριν αρχίσετε την ζύμη.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά με ένα κουτάλι.
- Διαλύουμε το αλάτι μέσα στο νερό.
- Προσθέτουμε το 1 κ.σ. ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Ρίχνουμε τα υγρά μέσα στα στερεά. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να βραχεί το αλεύρι.
- Η ζύμη δεν πρέπει να είναι σφιχτή και δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
- Βγάζουμε τη ζύμη στο πάγκο και τη ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία και απαλή.
- Βάζουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ και την κυλάμε ώστε να λαδωθεί η επιφάνεια της. Την σκεπάζουμε.
- Αφήνουμε την ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα
- Αφού φουσκώσει η ζύμη λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια και την ξεφουσκώνουμε.
- Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης σε μέγεθος μανταρινιού.
- Με χέρια λαδωμένα πλάθουμε στρογγυλό κάθε κομμάτι ζύμης.
- Τραβάμε την ελαστική ζύμη απαλά και την τεντώνουμε να ανοίξει σε φύλλο οβάλ λεπτό με πάχος 2 με 2-1/2 χιλιοστά.
ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΡΑΒΗΧΤΕΣ ΜΑΝΗΣ
- Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μεσαίο τηγάνι. Ανάλογα με το τηγάνι που θα χρησιμοποιήσετε, το ελαιόλαδο πρέπει να καλύπτει την πίτα μέχρι τη μέση.
- Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε μια-μια τραβηχτή Μάνης.
- Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας να μην γίνει σαν μπαλόνι.
- Τηγανίζουμε για περίπου 2’ να ροδίσει και να φουσκώσει και την γυρίζουμε από την άλλη.
- Τηγανίζουμε για 1-1/2 λεπτό από την άλλη πλευρά να ροδίσει.
- Βγάζουμε τις τραβηχτές Μάνης σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το λάδι τους.
- Όμοια φτιάχνουμε όλες τις παραδοσιακές τραβηχτές Μάνης.
- Σερβίρουμε τις πίτες με μέλι και κανέλα ή με μέλι και τυρί.
Σε πολλές περιοχές σερβίρουν τις τραβηχτές με κανελοζάχαρη και άλλες φορές βάζουν στην ζύμη λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και λίγη κανέλα.
Η σκέτη ζύμη ψωμιού που χρησιμοποιούν παραδοσιακά με το προζύμι είναι ακαταμάχητη.
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΒΗΧΤΕΣ ΜΑΝΗΣ
- Όσο πιο πολύ ξεκουράσετε τη ζύμη τόσο πιο ελαστική θα γίνει.
- Για να μην ρουφούν λάδι οι πίτες πρέπει το λάδι στο τηγάνι να κάψει και να τις τηγανίσεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Έτσι θα γίνουν τραγανές και χωρίς να ρουφήξουν λάδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου