Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Ανακοίνωση - 18 Οκτωβρίου 2013

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΙΟΝΤΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
«Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ»

Δράμας 129 – 185 44 Πειραιάς
Αρ. Πρωτ. 1 15/10/2013

Προς τον κ. Εισαγγελέα Γυθείου
τον κ. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη
τον κ. Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης Π. Ανδρεάκο
τον κ. Δασάρχη Γυθείου Σ. Λαδικό
τον κ. Αστυνομικό Διοικητή Αρεόπολης
Κοινοποίηση: οικογένεια Δ. Μαυροδάκου
Κύριοι,
Ο Σύλλογός μας, ερμηνεύοντας τα αισθήματα αγάπης και αγωνίας των συγχωριανών για τον τόπο μας, απευθύνεται σε κάθε αρμόδια αρχή, αξιώνοντας την αυτονόητη εφαρμογή της νομοθεσίας για την εύρυθμη λειτουργία του χωριού και την ενίσχυση των αναγκαίων ανθρώπινων σχέσεων.
Το χωριό μας «ΠΙΟΝΤΕΣ», παραδοσιακός μανιάτικος οικισμός ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αισθητικής και φυσικής ομορφιάς, πλήττεται τα τελευταία χρόνια απ’ την αυθαίρετη βόσκηση, ιδιαίτερα βοοειδών και εριφίων.
Στα δρομάκια του χωριού και στα κτήματα ελαιοκαλλιέργειας κυριαρχεί η παρουσία των βοοειδών, με όλα τα συμπαραμαρτούντα. Τα περιττώματα των ζώων αποτελούν εστίες μόλυνσης, μικροβίων και εντόμων, με παράλληλη δυσοσμία και αισθητική αποστροφή.
Τα ελαιόδενδρα και οι λίγοι κήποι του άνυδρου χωριού μας καταστρέφονται, μαζί με τις παραδοσιακές απαράμιλλης ομορφιάς και χωροθέτησης ξερολιθιές, και την ίδια στιγμή το φυτικό κεφάλαιο καταστρέφεται ανεπανόρθωτα.
Τα δύο τελευταία χρόνια, επειδή τη θερινή περίοδο το χωριό μας πλήττεται από «περίεργες» φωτιές, μεγάλο μέρος ελαιοκαλλιεργειών αφανίζεται και μαζί η σπάνια φυτοπανίδα του τόπου μας.
Το τραγικότερο όμως είναι ότι η καμμένη περιοχή κατακλύζεται κυριολεκτικά από βοοειδή και ερίφια, δημιουργώντας συνθήκες καταστροφής της φυτοορνιθοπανίδας και ερημοποίηση μιας περιοχής που θα έπρεπε να ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές NATURA.
Οι κάτοικοι του χωριού μας, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές τους να συνετισθεί ο υπεύθυνος κτηνοτρόφος, δεν κατάφεραν κανένα αποτέλεσμα.
Οι συνεχείς προτροπές φύλαξης των βοοειδών προς αποφυγή καταστροφής του φυτικού κεφαλαίου (κυρίως ελαιόδενδρα) και η μη είσοδος στις περιοχές που επλήγησαν από τις «περίεργες» αλλεπάλληλες πυρκαγιές δεν έχουν μόνο αποβεί άκαρπες, αλλά αντιμετωπίζονται ενίοτε και από συμπεριφορά που δεν συνάδει με τα ήθη της περιοχής.
Πρόσθετα, ένας σπάνιος υδροβιότοπος ιδιαίτερου κάλλους και ωφελιμιστικότητας για τη διατήρηση και ενίσχυση της άγριας ορνιθοπανίδας και μικρών άγριων ζώων κινδυνεύει να καταστραφεί απ’ την παρουσία των βοοειδών, την παράνομη υδράντληση και την εναπόθεση διάφορων αντικειμένων που μετατρέπουν το χώρο σε μια επικίνδυνη βαλτώδη χωματερή.
Τέλος, με την επιφυλακτική περιγραφή της κατάστασης υπολειπόμενης της πραγματικότητας, απευθύνουμε έκκληση σ’ όλες τις αρμόδιες αρχές να επιληφθούν άμεσα και δραστικά, προκειμένου το μικρό και ιδιαιτέρως ξηρό και άνυδρο χωριό μας να μην ερημοποιηθεί, να μη χαθεί ένας ιστορικός αρχαϊκός χώρος, και να μην διαταραχθεί η οικολογική ισορροπία, απ’ την απώλεια του καμμένου τμήματος και να μην καταστραφεί ένας απ’ τους ελάχιστους υδροβιότοπους της Μέσα Μάνης.
Τη γραπτή αυτή έκκλησή μας θα την απευθύνουμε σαν ύστατη προσπάθεια έκφρασης του αναγκαίου αλληλοσεβασμού και στην οικογένεια Μαυροδάκου (κτηνοτρόφοι), παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχει αγνοήσει τις βλαπτικές συνέπειες της παράνομης και χωρίς τις αναγκαίες συνθήκες και όρους εκτροφής και εκμετάλλευσης του ζωικού κεφαλαίου που διατηρεί.
Με τη βεβαιότητα ότι οι εκκλήσεις μας θα τύχουν της αναγκαίας αποδοχής και του ενδιαφέροντός σας, αναμένουμε τα αποτελέσματα.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2104634349 και 2104634559, Γιώργος Τσίκλος
Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Ο Πρόεδρος Γιώργος Π. Τσίκλος
Ο Γενικός Γραμματέας Παναγιώτης Κ. Μαυρούτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου