Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Παραδοσιακές Μανιάτικες Συνταγές : Γαλατόπιτα Μάνης



Γαλόπιτα (γαλατόπιτα): Η γλυκιά πίτα που συνήθιζαν να φτιάχνουν το Πάσχα με γάλα και αλεύρι και αυγά, αρωματισμένη με μπόλικη κανέλλα.

Προετοιμασία: 10΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: 40΄

Υλικά (για ταψί 36 – 38 εκ.)

  • 2 λίτρα γάλα πλήρες, φρέσκο
  • 1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
  • 4 αυγά
  • 1 βανιλίνη
  • Κανέλα, για το πασπάλισμα

Διαδικασία:

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.

Ρίχνουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, λίγη κανέλα και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για άλλα 3 – 4 λεπτά, μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά ελαφρώς κτυπημένα. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε το στρογγυλό ταψί. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα.

Ψήνουμε για περίπου ½ ώρα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Ξεφουρνίζουμε, πασπαλίζουμε με την κανέλα και τη σερβίρουμε χλιαρή ή κρύα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου