Γαλόπιτα (γαλατόπιτα): Η γλυκιά πίτα που συνήθιζαν να φτιάχνουν το Πάσχα με γάλα και αλεύρι και αυγά, αρωματισμένη με μπόλικη κανέλλα.
Προετοιμασία: 10΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: 40΄
Υλικά (για ταψί 36 – 38 εκ.)
- 2 λίτρα γάλα πλήρες, φρέσκο
- 1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
- 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
- 4 αυγά
- 1 βανιλίνη
- Κανέλα, για το πασπάλισμα
Διαδικασία:
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, λίγη κανέλα και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για άλλα 3 – 4 λεπτά, μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά ελαφρώς κτυπημένα. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε το στρογγυλό ταψί. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε για περίπου ½ ώρα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Ξεφουρνίζουμε, πασπαλίζουμε με την κανέλα και τη σερβίρουμε χλιαρή ή κρύα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου