Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Facebook Σελίδα Μάνη Μάνα - ΠΙΟΝΤΕΣ

ΠΙΟΝΤΕΣ...Το Ακρογιάλι (όπως αναφέρεται στην απογραφή) ή Πιόντες είναι οικισμός του Δήμου Ανατολικής Μάνης και ανήκει στην κοινότητα Λαγίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 12 κατοίκους. Απέχει 4 χιλιόμετρα από την Λάγια. Το χωριό ονομαζόταν Πιόντες μέχρι το 1912, όταν μετονομάστηκε επίσημα σε Πιόντες (Αντρογιάλι), το 1928 μετονομάστηκε σε Αντρογιάλι[1] και το 1940 σε Ακρογιάλι[2].
Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι ο Ι.Ν. Άγιου Χαραλάμπους. Αξιοθέατα του χωριού είναι το Μοναστήρι του Σωτήρα με το καμπαναριό και τις τοιχογραφίες που χρονολογούνται στον 13ο και 18ο αιώνα και ο Πύργος Γεωργόπουλου (Χάδου).[3] Το Σπήλαιο του Κοκά, το Παλιόσπιτο στον Τούχνο, η Λήμνος, τα χαλάσματα του Πύργου στα Κουμάρια μερικά από τα σημεία αναφοράς. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μονοκάμαρες εκκλησίες του χωριού (Παναγία η Μεγαλόχαρη, Άγιος Ισίδωρος, Άγιος Σπυρίδωνας, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Δημήτριος). Οι παραλίες του οικισμού Αντρόγιαλος και Φριάτσι.Δήμος Ανατολικής Μάνης Πιόντες: Περίπου 4 χλμ. από τη Λάγια είναι το χωριό Πιόντες, που έχει καταγραφεί ως Ακρογιάλι. Έχει μονοκάμαρες εκκλησίες και το παλαιότατο μοναστήρι του Σωτήρα με καμπαναριό και τοιχογραφίες δύο στρωμάτων (13ου και 18ου αιώνα), ενώ διακρίνουμε και το πύργο του Γεωργόπουλου. Το ακρογιάλι Αντρόγιαλος είναι προσβάσιμο από τη θάλασσα ή με τα πόδια. Στη διαδρομή συναντάμε τη σπηλιά "του Κοκά" που δεν χρησιμοποιείται για το στάβλισμα ζώων, αλλά δεν έχει γίνει πλήρης εξερεύνηση. 

ΑΝΤΡΟΓΙΑΛΟΣ Ίσως η καλύτερη παραλία στη Μάνη από την άποψη του φυσικού περιβάλλοντος. Γαλάζιο νερό, σε μία περιοχή με άγρια ομορφιά, κατ 'ουσίαν, η πρόσβαση είναι μόνο από τη θάλασσα (μέσω Πόρτο Κάγιο). Για τους λάτρεις της περιπέτειας, υπάρχει επίσης ένα δύσβατο μονοπάτι από Πιόντες
. Κατά μήκος της διαδρομής μονοπάτι, συναντάμε το "Σπήλαιο του Κοκά." 

































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου