Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Ανακοίνωση - 8 Απριλίου 2016

 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΙΟΝΤΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ «ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ»


Αρ. Πρωτ. 9 Πειραιάς 08/04/2016


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Θέμα : Κατάλογος κηρυγμένων και μη αρχαιολογικών χώρων, βυζαντινών μνημείων και νεωτέρων μνημείων Δ.Ε Οιτύλου Δήμου Αν. Μάνης


Επειδή τελευταία έχουν παρατηρηθεί διάφορες καταγγελίες με θέμα το Μοναστήρι του Σωτήρα και για αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων ως Σύλλογος του χωριού μας δηλώνουμε τα εξής : 


To Μοναστήρι του Σωτήρα δεν ανήκει σε κάποιον συγκεκριμένα κάτοικο των Πιοντών παρά τα όσα έχουν λεχθεί. Υπεύθυνη για την εκκλησία ταύτη καθώς και για όλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Μάνης (ειδικά για ότι έχει κηρυχθεί ιστορημένος αρχαιολογικός χώρος βυζαντινής & μεταβυζαντινής περιόδου) είναι η Ε’ Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λακωνίας που εδρεύει στην Σπάρτη και υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και η Ιερά Μητρόπολη Μάνης για την λειτουργία της. Λανθασμένα αναφέρεται το Μοναστήρι (η εκκλησία στον χώρο αυτό δηλαδή) ιδιωτικό. Για όλα όσα αναφέρουμε υπάρχουν Υπουργικές Αποφάσεις που ισχύουν μέχρι σήμερα και σας τις παραθέτουμε πιο κάτω. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύει σε όποιον θέλει να εισέλθει του Μοναστηριού και π.χ. να ανάψει ένα κερί. Όποιος λοιπόν προσπαθεί να ενοχλήσει και να απειλήσει ανθρώπους που ασχολούνται με το να προβάλλουν τις εκκλησίες και τα σημεία αναφοράς του τόπου μας, θα έχει να κάνει με τον Νόμο. 

Ως Σύλλογος είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε καταγγελίες – κινήσεις – ενημερώσεις προς κάθε κατεύθυνση για να προστατεύσουμε κάθε άνθρωπο που αγαπάει το χωριό μας και προσπαθεί να προβάλλει τις ομορφιές του ενάντια στα μικροσυμφέροντα των «καλοθελητών». 


ΜΕ ΚΑΘΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΙΑ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!!!!



Το Διοικητικό Συμβούλιο



Παραπομπές:










1 σχόλιο:


  1. Προς Κάθε Ενδιαφερόμενο,

    Καταρχήν ονομάζομαι Ευστάθιος Μέσσαρης και έχω φιλικές σχέσεις με μια συγχωριανή σας. Έχω κατεβεί στο χωριό σας και το έχω γυρίσει όλο με την φίλη μου και την οικογένεια της. Μια μέρα αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το Μοναστήρι του Σωτήρα για το οποίο είχα ακούσει τόσα από την φίλη μου. Εκεί διαπιστώσαμε ότι κάποιος είχε κλειδωμένη την πόρτα της εκκλησίας.. Κατέβηκε ένας κύριος και μας είπε με άσχημο τρόπο να φύγουμε και ότι είναι ιδιωτική περιουσία.. Η φίλη μου τσακώθηκε μαζί του.. Η όλη στάση του εν λόγω κυρίου ήταν απαράδεκτη. Προσωπικά είμαι λάτρης των παλιών βυζαντινών εκκλησιών και αποφάσισα να ερευνήσω το θέμα. Βρήκα μια υπουργική απόφαση που αποδεικνύει ότι έχει θεωρηθεί βυζαντινό μνημείο επικηρυγμένο και προστατευόμενο από την 5η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λακωνίας που εδρεύει στην Σπάρτη. Έψαξα και από άλλες πηγές που φαίνεται το ίδιο πράγμα. Επίσης μάθαμε και από κατοίκους του χωριού ότι το έχουν κάνει και σε άλλους.. Εγώ προσωπικά έχω κάνει καταγγελία γραπτή με αρ. πρωτ. 8398/16.11.2015. Θα σας πρότεινα να κάνετε κάποιες δράσεις (όπως να συγκεντρωθούν υπογραφές) για να προστατευτεί το μνημείο αυτό.

    Με ειλικρίνεια,
    Μέσσαρης Ευστάθιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή