Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΞΩΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΠΙΟΝΤΕΣ

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΞΩΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΠΙΟΝΤΕΣ


Άγιος Νικόλαος Κούβας (Κοιμητήριο Πιοντών)

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο κοιμητήριο των Πιοντών στην τοποθεσία Κούβα. Χτίστηκε από την οικογένεια Ποθάκου στην μνήμη ενός θανόντα της οικογένειας.

 

Άγιος Δημήτριος (Πυργούλι)

Άγιος Δημήτριος : Μονοκάμαρο ξωκλήσι στην τοποθεσία Πυργούλι στα βόρεια του χωριού. Χτίστηκε από παλιές οικογένειες του χωριού.

 

Άγιος Ισίδωρος (Αϊ Σίδερος)

Ο Ναός του Αγίου Ισιδώρου βρίσκεται ανατολικά του χωριού σε βατό μονοπάτι. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την χρονολόγηση σου ναού, δεν υπάρχουν τοιχογραφίες. Τμήματα από αράβδωτους κίονες έχουν εντοιχιστεί στις παραστάδες της ωραίας πύλης και στη βάση της Αγίας Τράπεζας. Χτίστηκε από τις οικογένειες Μαυρούτσου και Τσίκλου.

 

Προφήτης Ηλίας (Αϊ-Λιας)

Ερειπωμένο μικρό εκκλησάκι πλησίον του Αγίου Ισιδώρου.

 

Άγιος Δημήτριος

Μονοκάμαρο ξωκλήσι ερειπωμένο πλέον, πλησίον από τις άλλες δύο (πιο ΝΑ). Χτίστηκε από την οικογένεια Μαυρούτσου.

Μονή Μεταμόρφωσης Του Σωτήρα

Καθολικό Μονής Σωτήρος , μοναστήρι παλαιότατο και έδρα της σχολής ζωγραφικής της Λαΐας ως τα 1880. Εσωτ διαστ 10.90 Χ 2.80μ. κοντά στην είσοδο του χωριού Πιόντες (Ακρογιάλι). Δύο φάσεις στην κτίση του ναού, η δυτική νεότερη.  Στεγάζεται με σχιστολιθικές πλάκες. Μεταγενέστερα προστέθηκε πρόκτισμα μονόχωρο, καμαροσκέπαστο διαστ 5.65 Χ 2.50μ. στη βόρεια πύλη εισόδου, εμπρός από τη δυτική πύλη η οποία αχρηστεύτηκε. Τοιχογραφίες δύο στρωμάτων (13ου και 18ου αιώνα). Μονοκάμαρη με καμπαναριό στεγασμένο (τετράτοιχο). Ο παλαιότερος ναός είναι ολόκληρος ιστορημένος εκτός από τα κατώτερα μέρη κ τμήμα της κάμαρας που είναι ασβεστωμένα.

Άγιος Γεώργιος

Μεγαλιθικό, μονόκλιτο, μονοκάμαρο ξωκλήσι (μεσαιωνικού τύπου) σκεπασμένο με μαρμάρες, χρονολογημένο τον 10ο αιώνα μ.Χ.

Παναγία Η Μεγαλόχαρη (Παναγίτσα)

Παναγία Η Μεγαλόχαρη : Βρίσκεται στον κεντρικό (υψηλό) μαχαλά του χωριού. Εσωτ διαστ 7.80 Χ 2.80μ. Ο ναΐσκος ανήκει στον τύπο ναών με μεγαλιθική τοιχοποιία. Πάνω από την πύλη εισόδου υπάρχει ανακουφιστική κόγχης από πελεκητούς μονόλιθους που σχηματίζουν πεταλόμορφο τόξο. Νεότερο κωδωνοστάσιο επιμελούς κατασκευής υψώνεται στο δυτικό τοίχο. Τοιχογραφίες: Ο ναός καλύπτεται με τοιχογραφίες τριών στρωμάτων. Το παλαιότερο των βυζαντινών χρόνων (13ος αι) και τα δύο νεότερα του 17ου και των 19ου αιώνα. Το πρώτο βρίσκεται στην καμάρα του κυρίως ναού. Τη νότια πλευρά της καμάρας διακοσμούσαν τρεις παραστάσεις από τις οποίες διακρίνονται η Υπαπαντή και η Κοίμηση. Στην Υπαπαντή διακρίνεται ο Συμεών που κρατεί το Χριστό στα χέρια. Στη σκηνή της Κοίμηση η κλίνη είναι πολύ ψηλή με κάλυμμα που καλύπτεται με σταυρούς. Μεταβυζαντινές τοιχογραφίες του 17ου αιώνα υπάρχουν στο κτιστό τέμπλο (ένθρονη Θεοτόκος βρεφοκρατούσα, Χριστός Μέγας Αρχιερεύς, Μεγάλη Δέηση). Ο Πρόδρομος στο νότιο τοίχο. Την τοιχογραφία της Κοίμησης του 17ου αιώνα στο Β τοίχο κάλυψε άλλη νεότερη του 19ου αιώνα με το ίδιο θέμα. Στο πλάι υπάρχει νεκροταφείο (κιβούρια) από όλες τις οικογένειες.

Άγιος Χαράλαμπος

Η κεντρική εκκλησία του χωριού. Χτίστηκε γύρω στα 1870. Ανακαινίστηκε έπειτα από τις ζημιές που είχε προκαλέσει σεισμός στα Κύθηρα (είχε πέσει το καμπαναριό και η σκεπή). Μόνο το παλαιό καμπαναριό ξεχωρίζει από το παρελθόν. Τελευταία έχει γίνει και εσωτερική ανακαίνιση στον χώρο με νέο δάπεδο, κλιματισμό, καινούργιες τοιχογραφίες κα. Έχει γίνει επίσης εξωτερική διαμόρφωση πεζουλιών ντυμένα με μαρμάρες.

Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος είναι μονοκάμαρος, μονόκλιτος ναός, χωρίς καμπαναριό, εξωτερικών διαστάσεων 6.10χ3μ ανατολικά του χωριού με τοιχογραφίες λαϊκού ύφους, ντόπιας σχολής στο χτιστό τέμπλο τέλους 18ου - αρχές 19ου αιώνα. Χτίστηκε από την οικογένεια Τσίκλου.

Άγιος Ιωάννης

Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται λίγα μέτρα έξω από το χωριό εξωτερικών διαστάσεων 5.40χ3.05μ. Η χρονολόγηση της εκκλησίας δεν είναι δυνατόν να υπολογισθεί μιας και δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε τοιχογραφίες. Χτίστηκε από την οικογένεια Λύρη (Ποθολυριάνικο το λένε οι ντόπιοι).

Άγιος Σπυρίδωνας

Ξωκλήσι Άγιος Σπυρίδωνας : Μονοκάμαρο ξωκλήσι ΝΑ του χωριού, χτίστηκε από την οικογένεια Ποθάκου.

Άγιος Στράτηγος

Μονοκάμαρο, μονόκλιτο ξωκλήσι του 18ου αιώνα. Βρίσκεται στα ΝΔ περίχωρα του χωριού.

Άγιος Πολύκαρπος

Μονοκάμαρο, μονόκλιτο ξωκλήσι στα όρια του χωριού.

Άγιος Νικόλαος (Τσάχα)

Βρίσκεται στην τοποθεσία "Τσάχα" στο πίσω μέρος του βουνού, προς τη θάλασσα και σε απόσταση από το χωριό (Β). Είναι νεότερη. Χτίστηκε σαν τάμα από κάποιο μέλος της οικογένειας Καψοκόλη των Δημαρίστικων που σώθηκε εκεί όταν ναυάγησε, ακριβώς από κάτω στον κάβο.