Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Ο Γδικιωμός στην Μάνη.

Η απουσία κρατικής εξουσίας και γραπτών νόμων στην Μάνη, είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία άγραφων νόμων, οι οποίοι διαμόρφωναν την κοινωνική συμπεριφορά των Μανιατών και διευθετούσαν τις τυχόν διαφορές τους.

Οι νόμοι αυτοί επικεντρώνονταν κυρίως στη διαφύλαξη της οικογενειακής τιμής και επιβίωσης των μελών της. Γι’ αυτό ήταν αποδεκτοί από όλους και τυχόν παράβαση αυτών ήταν κοινωνικά μη αποδεκτή πράξη και στιγμάτιζε το οικογενειακό κύρος.

Ο γδικιωμός ή δικιωμός (από το εκ-δικιωμός, γδικιώμαι-εκδικιώμαι) ήταν ο τρόπος ανταπόδοσης του άδικου σε κάποιον. Δεν πρέπει να συγχέεται με τη βεντέτα, η οποία ήταν άγνωστη στη Μάνη. Δεν θεωρούνταν αυτοδικία διότι κατά το γδικιωμό το άτομο δεν απένεμε δίκαιο αυτόβουλα, αλλά έπραττε πειθαρχημένα και βάσει των νόμων και των διαταγών της οικογένειας.

Αναλυτικότερα:

Κάποιος Μανιάτης μπορούσε να παρεξηγηθεί με κάποιον άλλο για έναν συγκεκριμένο λόγο. Τότε ή γινόταν μονομαχία ή καλούνταν ‘’οχτροί’’ .

Σ’ αυτή την περίπτωση συγκαλούνταν οικογενειακό συμβούλιο, η Γεροντική ή γινότανε κοινή Γεροντική και από τις δύο οικογένειες. Η επίλυση του θέματος μπορεί να γινότανε ειρηνικά ή να αποφασιζόταν ότι μόνη λύση είναι η σύγκρουση των οικογενειών. Αν η απόφαση ήταν ο πόλεμος, τότε η έχθρα ανάμεσα στις πατριές γινόταν γνωστή σε όλο το χωριό χτυπώντας τις καμπάνες των εκκλησιών και άλλα ηχηρά αντικείμενα, δηλώνοντας ότι οι τάδε ‘’άνοιξασι όχτρητα’’ με τους τάδε. Με αυτό τον τρόπο οι οικογένειες του χωριού διάλεγαν συμμάχους ενώ οι αδιάφοροι παρέμεναν εκτός των εχθροπραξιών και κρύβονταν ή απομακρύνονταν έως ότου τελειώσει ο πόλεμος. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα κάθε άτομο της μιας οικογένειας είχε το δικαίωμα να σκοτώσει οποιονδήποτε της άλλης.

Ο πυροβολισμός ή η δολοφονία κάποιου πριν από την επίσημη έναρξη των εχθροπραξιών, θεωρούνταν ανεπίτρεπτη και ο δολοφόνος μαζί με την οικογένειά του άνανδροι και τιποτένιοι.

Κυριότεροι στόχοι ήταν τα αρσενικά παιδιά, τα οποία ήταν σε θέση να διαφυλάξουν την ακεραιότητα της οικογένειας κι ακόμα περισσότερο οι καλύτεροι, οι ‘’κάλλιοι’’ της κάθε πατριάς, δηλαδή οι πιο δυνατοί, οι πιο μορφωμένοι και οι πιο ισχυροί.

Τα θηλυκά έρχονταν σε δεύτερη μοίρα. Υπήρχαν φορές όπου οι κοπέλες αν δεν υπήρχαν αρσενικά στην οικογένεια έπαιρναν το νόμο στα χέρια τους για τη δικαίωση του χαμένου πατέρα, αδερφού, γιού.

Αν κάποιος εδικήωνε, έπρεπε να ξαπροσκελίσει το ντουφέκι του ή να κάνει ‘’σταυροποίο’’ (σχήμα σταυρού) στον τόπο όπου έγινε το φονικό, για να μην τον "κυνηγά το αίμα του σκοτωμένου" και σκοτωθεί γρήγορα από τους αντεκδικητές.

Αυτός που σκότωνε στα πλαίσια του δικιωμού , δεν θεωρούνταν εγκληματίας. Ούτε αυτός που ‘’δικηώνει’’. Οι ίδιοι μπορεί να μην ήθελαν να σκοτώσουν, αλλά να εκτελούν τις εντολές της οικογένειας προσπαθώντας να διαφυλάξουν την τιμή της, ωθούμενοι από τους νόμους και τους κανόνες της κοινωνίας.

Ανά περιόδους οι πατριές πραγματοποιούσαν ανακωχή, την λεγόμενη τρέβα. Συνηθέστεροι λόγοι για ανακωχή ήταν οι αγροτικές δουλειές, οι γιορτές (γάμος, βαφτίσια) ή απειλή από κάποιο εξωτερικό εχθρό.

Σκοπός ήταν η πλήρης εκμηδένιση της αντίπαλης πατριάς, ούτως ώστε τα υπολείμματά της να διασκορπιστούν σε άλλες περιοχές και να αποκατασταθεί η ηρεμία στην οικογένεια. Μια οικογένεια μπορούσε να δώσει τέλος στις συγκρούσεις ζητώντας συγνώμη από την άλλη, με καθορισμένο τελετουργικό τρόπο. Αυτός ο συμβιβασμός ήταν το λεγόμενο ψυχικό. Έτσι δηλωνόταν ανοιχτά η ήττα της οικογένειας, κάτι που όμως δεν το προτιμούσαν οι περήφανοι Μανιάτες, διότι το θεωρούσαν πλήγμα για την τιμή τους.

Εκείνο που ίσχυε παρά μόνο για τη μανιάτικη βεντέτα είναι το λεγόμενο «ψυχικό», η μεγαλειώδης πράξη που έκανε τους άσπονδους εχθρούς, εγκάρδιους φίλους (ψυχαδερφούς) και έτσι έληγε μια βεντέτα.

Στη Μάνη ο κώδικας της χωσιάς επέτρεπε μια προσωρινή διακοπή, τη λεγόμενη «τρέβα» (με διάφορους όρους αντουφέκιστη, ατσαχάλευτη, μερική κ.τ.λ.) η παραβίαση της οποίας ήταν σπάνια και εθεωρείτο μεγάλη μπαμπεσιά.. Αυτή συνέβαινε την εποχή του οργώματος, της σποράς, του θερισμού, του αλωνίσματος ή της συλλογής των ελιών. Τα αντιμαχόμενα μέρη δούλευαν τότε στα χωράφια τους με νεκρική σιγή και εφοδίαζαν του πύργους τους με τρόφιμα και άλλου είδους προμήθειες. Η πιο μακρόχρονη ανακωχή ήταν αυτή που ζήτησε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης. Οι βεντέτες τελείωναν με την παρέμβαση ατόμων αδιαμφισβήτητου κύρους, συνήθως μεγάλων ηλικιών. Πολλές φορές η παρέμβασή τους οδήγουσε σε κάποιους γάμους μελών των αντιμαχόμενων πλευρών. Η διαμεσολάβηση δεν πετύχαινε πάντα. Τότε τα υπολείμματα της ηττημένης οικογένειας σκορπίζονταν σε άλλα χωριά, αφήνοντας τους πύργους και τα χωράφια στον νικητή. Μπορούσε, βέβαια, αν ήθελε, να μείνει στο χωριό με την προϋπόθεση να ζητούσε συγγνώμη από την νικήτρια οικογένεια.

Υπήρχαν περιπτώσεις όπου και οι δύο μεριές προχωρούσαν σε συμβιβασμό επί ίσοις όροις, στην λεγόμενη ψυχαδερφοσύνη. Εκεί εκπρόσωποι και των δύο πατριών έδιναν τα χέρια και τελείωναν τις όποιες διαφορές μεταξύ τους.

Σήμερα στη Μάνη δεν υπάρχουν γδικιωμοί ή σκοτωμοί κτλ. . Υπάρχουν όμως έχθρες μεταξύ οικογενειών που κρατάνε από παλιότερα [( αν και δεν "δείχνονται" δημοσίως [((αλλά μόνο σε "παρεούλες" και "κλίκες"), οι πράξεις τους και το στόμα τους με τη πρώτη ευκαιρία στάζει φαρμάκι και ψέμα, βάζοντας λόγια ακόμα και σε μέλη των ιδίων των οικογενειών που οι πατεράδες και οι παππούδες τους είχαν έντονες διαφορές)] αλλά και μεταξύ κυρίως των ιδίων των μελών με τα χρόνια μιας οικογένειας λόγω διαφωνιών σε κληρονομικά δικαιώματα από γονείς σε παιδιά, ξαδέρφια και εγγόνια στο μοίρασμα περιουσιών και αυτός είναι ο λόγος που πολλές περιουσίες καταπατήθηκαν από δευτέρου και τρίτου βαθμού συγγενείς και όχι μόνο (π.χ. μπαρμπάδες σε ανιψιούς δηλαδή ακόμα και το ίδιο αίμα του) και ερημώθηκαν και εγκαταλήφθηκαν χωριά και πυργόσπιτα κυρίως στη Μέσα Μάνη. "Καλοθελητές" υπήρχαν και υπάρχουν λοιπόν πολλοί και "σήμερα" ακόμα και στις ίδιες μέσα τις τότε μονιασμένες φαμίλιες.

Η τελευταία μεγάλη Βεντέτα ή Γδικιωμός όπως λέγεται σωστότερα, έγινε το 1871 μεταξύ των Καουριάνων και των Κουριάνων (αρχηγός τους ο Καουριάνος Κούρος-Μαυρομιχάλης). Ήταν τόσο μεγάλη η βεντέτα που γενικεύτηκε σε όλη την Δυτική (Αποσκιερή) Μάνη, ώστε για να επέλθει η τάξη, χρειάστηκε η παρέμβαση του στρατού με πυροβολικό επί Πρωθυπουργίας του Μανιάτη Αλέξανδρου Κουμουνδούρου. Ένας στίχος μάλλον μοιρολογιού που συνήθιζε να λέει η Καβουρίτσα στην Κίττα, η Πηνελόπη Καβούρη απόγονος των Καουριάνων ήταν: "Η Κίττα η πολυπυργού κι η Νόμια παρόμοια αυτές οι δύο σέρνουσι όλη την πουτανία".

Πηγές:

Κυριάκος Δ. Κάσσης - Λαογραφία Της Μέσα Μάνης

Ελευθέριος Π. Αλεξάκης - Τα γένη και η οικογένεια στην παραδοσιακή κοινωνία της Μάνης

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΞΩΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΠΙΟΝΤΕΣ

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΞΩΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΠΙΟΝΤΕΣ


Άγιος Νικόλαος Κούβας (Κοιμητήριο Πιοντών)

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο κοιμητήριο των Πιοντών στην τοποθεσία Κούβα. Χτίστηκε από την οικογένεια Ποθάκου στην μνήμη ενός θανόντα της οικογένειας.

 

Άγιος Δημήτριος (Πυργούλι)

Άγιος Δημήτριος : Μονοκάμαρο ξωκλήσι στην τοποθεσία Πυργούλι στα βόρεια του χωριού. Χτίστηκε από παλιές οικογένειες του χωριού.

 

Άγιος Ισίδωρος (Αϊ Σίδερος)

Ο Ναός του Αγίου Ισιδώρου βρίσκεται ανατολικά του χωριού σε βατό μονοπάτι. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την χρονολόγηση σου ναού, δεν υπάρχουν τοιχογραφίες. Τμήματα από αράβδωτους κίονες έχουν εντοιχιστεί στις παραστάδες της ωραίας πύλης και στη βάση της Αγίας Τράπεζας. Χτίστηκε από τις οικογένειες Μαυρούτσου και Τσίκλου.

 

Προφήτης Ηλίας (Αϊ-Λιας)

Ερειπωμένο μικρό εκκλησάκι πλησίον του Αγίου Ισιδώρου.

 

Άγιος Δημήτριος

Μονοκάμαρο ξωκλήσι ερειπωμένο πλέον, πλησίον από τις άλλες δύο (πιο ΝΑ). Χτίστηκε από την οικογένεια Μαυρούτσου.

Μονή Μεταμόρφωσης Του Σωτήρα

Καθολικό Μονής Σωτήρος , μοναστήρι παλαιότατο και έδρα της σχολής ζωγραφικής της Λαΐας ως τα 1880. Εσωτ διαστ 10.90 Χ 2.80μ. κοντά στην είσοδο του χωριού Πιόντες (Ακρογιάλι). Δύο φάσεις στην κτίση του ναού, η δυτική νεότερη.  Στεγάζεται με σχιστολιθικές πλάκες. Μεταγενέστερα προστέθηκε πρόκτισμα μονόχωρο, καμαροσκέπαστο διαστ 5.65 Χ 2.50μ. στη βόρεια πύλη εισόδου, εμπρός από τη δυτική πύλη η οποία αχρηστεύτηκε. Τοιχογραφίες δύο στρωμάτων (13ου και 18ου αιώνα). Μονοκάμαρη με καμπαναριό στεγασμένο (τετράτοιχο). Ο παλαιότερος ναός είναι ολόκληρος ιστορημένος εκτός από τα κατώτερα μέρη κ τμήμα της κάμαρας που είναι ασβεστωμένα.

Άγιος Γεώργιος

Μεγαλιθικό, μονόκλιτο, μονοκάμαρο ξωκλήσι (μεσαιωνικού τύπου) σκεπασμένο με μαρμάρες, χρονολογημένο τον 10ο αιώνα μ.Χ.

Παναγία Η Μεγαλόχαρη (Παναγίτσα)

Παναγία Η Μεγαλόχαρη : Βρίσκεται στον κεντρικό (υψηλό) μαχαλά του χωριού. Εσωτ διαστ 7.80 Χ 2.80μ. Ο ναΐσκος ανήκει στον τύπο ναών με μεγαλιθική τοιχοποιία. Πάνω από την πύλη εισόδου υπάρχει ανακουφιστική κόγχης από πελεκητούς μονόλιθους που σχηματίζουν πεταλόμορφο τόξο. Νεότερο κωδωνοστάσιο επιμελούς κατασκευής υψώνεται στο δυτικό τοίχο. Τοιχογραφίες: Ο ναός καλύπτεται με τοιχογραφίες τριών στρωμάτων. Το παλαιότερο των βυζαντινών χρόνων (13ος αι) και τα δύο νεότερα του 17ου και των 19ου αιώνα. Το πρώτο βρίσκεται στην καμάρα του κυρίως ναού. Τη νότια πλευρά της καμάρας διακοσμούσαν τρεις παραστάσεις από τις οποίες διακρίνονται η Υπαπαντή και η Κοίμηση. Στην Υπαπαντή διακρίνεται ο Συμεών που κρατεί το Χριστό στα χέρια. Στη σκηνή της Κοίμηση η κλίνη είναι πολύ ψηλή με κάλυμμα που καλύπτεται με σταυρούς. Μεταβυζαντινές τοιχογραφίες του 17ου αιώνα υπάρχουν στο κτιστό τέμπλο (ένθρονη Θεοτόκος βρεφοκρατούσα, Χριστός Μέγας Αρχιερεύς, Μεγάλη Δέηση). Ο Πρόδρομος στο νότιο τοίχο. Την τοιχογραφία της Κοίμησης του 17ου αιώνα στο Β τοίχο κάλυψε άλλη νεότερη του 19ου αιώνα με το ίδιο θέμα. Στο πλάι υπάρχει νεκροταφείο (κιβούρια) από όλες τις οικογένειες.

Άγιος Χαράλαμπος

Η κεντρική εκκλησία του χωριού. Χτίστηκε γύρω στα 1870. Ανακαινίστηκε έπειτα από τις ζημιές που είχε προκαλέσει σεισμός στα Κύθηρα (είχε πέσει το καμπαναριό και η σκεπή). Μόνο το παλαιό καμπαναριό ξεχωρίζει από το παρελθόν. Τελευταία έχει γίνει και εσωτερική ανακαίνιση στον χώρο με νέο δάπεδο, κλιματισμό, καινούργιες τοιχογραφίες κα. Έχει γίνει επίσης εξωτερική διαμόρφωση πεζουλιών ντυμένα με μαρμάρες.

Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος είναι μονοκάμαρος, μονόκλιτος ναός, χωρίς καμπαναριό, εξωτερικών διαστάσεων 6.10χ3μ ανατολικά του χωριού με τοιχογραφίες λαϊκού ύφους, ντόπιας σχολής στο χτιστό τέμπλο τέλους 18ου - αρχές 19ου αιώνα. Χτίστηκε από την οικογένεια Τσίκλου.

Άγιος Ιωάννης

Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται λίγα μέτρα έξω από το χωριό εξωτερικών διαστάσεων 5.40χ3.05μ. Η χρονολόγηση της εκκλησίας δεν είναι δυνατόν να υπολογισθεί μιας και δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε τοιχογραφίες. Χτίστηκε από την οικογένεια Λύρη (Ποθολυριάνικο το λένε οι ντόπιοι).

Άγιος Σπυρίδωνας

Ξωκλήσι Άγιος Σπυρίδωνας : Μονοκάμαρο ξωκλήσι ΝΑ του χωριού, χτίστηκε από την οικογένεια Ποθάκου.

Άγιος Στράτηγος

Μονοκάμαρο, μονόκλιτο ξωκλήσι του 18ου αιώνα. Βρίσκεται στα ΝΔ περίχωρα του χωριού.

Άγιος Πολύκαρπος

Μονοκάμαρο, μονόκλιτο ξωκλήσι στα όρια του χωριού.

Άγιος Νικόλαος (Τσάχα)

Βρίσκεται στην τοποθεσία "Τσάχα" στο πίσω μέρος του βουνού, προς τη θάλασσα και σε απόσταση από το χωριό (Β). Είναι νεότερη. Χτίστηκε σαν τάμα από κάποιο μέλος της οικογένειας Καψοκόλη των Δημαρίστικων που σώθηκε εκεί όταν ναυάγησε, ακριβώς από κάτω στον κάβο.