Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Οι Καλικάντζαροι στην παράδοση της Μάνης

 Οι Καλικάντζαροι στην παράδοση της Μάνης
-------------------------------------------------------
(κατά τον Mεσσήνιο λαογράφο Νικ.Πολίτη)
-
Το Δωδεκαήμερο, από τα Χριστούγεννα ως την παραμονή των Φώτων, σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, πιστεύουν πως βγαίνουν οι Καλικάντζαροι. Όπως τους φαντάζεται ο λαός, είναι «μαυριδεροί με κόκκινα μάτια, με τρίχινα πόδια, με χέρια σαν της μαϊμούς κι έχουν όλο το κορμί τους τριχωτό. Έρχονται τα δωδεκαήμερα και μπαίνουν στα σπίτια.
Τους αρέσουν οι τηγανίτες και τ’ αϊ-βασιλιάτικα γλυκά.
Όλο το Δωδεκαήμερο και ως την παραμονή των Θεοφανείων, σε πολλές περιοχές ανάβουν φωτιές. Σ’ άλλους τόπους διατηρούν αναμμένο δαυλό στη γωνιά, για να φύγουν οι Καλικάντζαροι…
-
Όπως αναφέρει ο Mεσσήνιος λαογράφος Νικόλαος Πολίτης (Γιαννιτσάνικα/ Καλαμάτα, 3 Μαρτ 1852 - Αθήνα, 12 Ιαν. 1921) στο βιβλίο του «Μελέται περί του βίου και της γλώσσης του ελληνικού λαού: Παραδόσεις-Μέρος Β’» αλλά και στην περισπούδαστη πραγματεία του «Οι Καλικάντζαροι» ο λαός έχει τη γνώμη ότι η συνήθεια να μασκαρεύονται από τα Χριστούγεννα ως τα Φώτα «παρέχε το ενδιαφέρον εις την φαντασίαν του λαού να πλάσει τους Καλικάντζαρους. Ο τρόπος ον ενέπνεον εις τα παιδιά μεν πάντοτε, πολλάκις δε εις τους ενήλικας, προσέδιδε δαιμονιώδη φύσιν εις τους οχληρούς και ταραχώδεις εκείνους πανηγυριστάς των Καλανδών, μέχρις ότου παντελώς συνέχισε και αφομοίωσεν αυτούς προς τα παντοία δείγματα των δεισιδαιμόνων παραστάσεων».
Ο Ν. Πολίτης μας πληροφορεί ακόμα, πως οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι Καλικάντζαροι είναι βρικόλακες Ατσιγγάνων. Έτσι εξηγείται και η ονομασία τους. Το πρώτο συνθετικό «Κάλι» είναι ονομασία Ατσιγγάνων. Το δεύτερο συνθετικό είναι ονομασία των Ατσιγγάνων της Αιγύπτου, που ήρθαν στην Ελλάδα τον 14ο αιώνα. Ονομάζονταν «Γαντζάροι». Οι Καλι-Γαντζάροι έγιναν Καλι-Καντζάροι με αφομοίωση, που άλλαξε το Καλίγι σε Καλίκι.
-
Η παράδοση στη Μάνη
Οι παραδόσεις της Μάνης αναφέρονται και στους καλικάντζαρους.... οι οποίοι είναι γνωστοί με διάφορα ονόματα όπως Καλικάτζαροι, Λυκοκάτζαροι, Τσιλικρωτά, Παρωρίτες (Αρορίτες)...
Είναι μικρά μαύρα πλάσματα, στο μέγεθος ποντικιού.Έχουν κέρατα, τριχωτά τραγίσια πόδια και ουρά. Είναι ιδιαίτερα παιχνιδιάριδες και κακοί. Η περιγραφή τους παραπέμπει στους σάτυρους ή στον θεό Πάνα (πιθανό να υπάρχει σχέση ανάμεσα στους μύθους).
Δεν είναι ικανά να κάνουν μεγάλο κακό στον άνθρωπο ...όμως τους αρέσουν οι αταξίες και η δημιουργία προβλημάτων στους ανθρώπους, χάρη στα οποία διασκεδάζουν.
Σύμφωνα με την παράδοση από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τα Θεοφάνεια, βγαίνουν μέσα από τις τρύπες πού είναι χωμένοι και κοιμούνται, για να πειράξουν τους ανθρώπους (ιδιαίτερα τα παιδιά και τους γέρους) και να κάνουν ζημιές.
● Στην περιοχή της Ανδρούβιτσας (Δυτική Μάνη) τους ονομάζουν Τσιλικρωτά. Το όνομα αυτό πηγάζει από τη λέξη τσελίκι ή τσιλίκι (χάλυβας). Οι άνθρωποι έδωσαν αυτό το όνομα είτε θέλοντας να περιγράψουν μεταφορικά την ευρωστία αυτών των πλασμάτων, είτε για να περιγράψουν το χρώμα του δέρματος τους, το οποίο έμοιαζε με το χρώμα του χάλυβα.
Οι Αρορίτες (Παραωρίτες) καλικάτζαροι είναι αυτοί που βγαίνουν τα βράδια και κυνηγούν αυτούς που κυκλοφορούν πέρα της κανονικής ώρας, εξού και το ονομά τους.
Ο μεγάλος τους φόβος είναι ο… αγιασμός γι’αυτό και την ημέρα των Φώτων που αγιάζονται τα ύδατα εξαφανίζονται απο τον επάνω κόσμο.
● Την παραμονή των Χριστουγέννων τα χαράματα, μαζεύονται οι γυναίκες στη Μάνη και αρχίζουν να φτιάχνουν τις τηγανίδες (λαλάγγια). Μαζεύονται απο νωρίς γιατί εκείνες ώρες οι καλικάτζαροι κοιμούνται. Καμιά φορά όμως μυρίζουν την τσίκνα του λαδιού,ξυπνάνε και τρέχουν χοροπηδηχτά προς το χωριό. Εκεί σκορπάνε μέσα στα καντούνια του χωριού και όπου μυρίσουνε λάδι να καίει ή δούν καπνό να βγαίνει απο τις καλαμωτές και τα κεραμίδια, σκαρφαλώνουν αθόρυβα στη σκεπή και πάνε στην καμινάδα. Τότε βλέπουν τις τηγανίδες να χορεύουν μέσα στο τηγάνι και τις λιγουρεύονται. Επειδή όμως είναι ψηλά και δεν τις φτάνουνε, απο τον εκνευρισμό τους όλα μαζί κατουράνε μέσα στο τηγάνι. Τότε το λάδι αρχίζει να τσιτσιρίζει και να χύνεται και η φωτιά σβήνει. Oι καλικάτζαροι εξαφανίζονται...
Τη στάχτη που έχουν κατουρήσει δεν την χρησιμοποιούν στη μπουγάδα οι γυναίκες άλλα την παίρνουν και την σκορπάνε στα χωράφια για να διώξουνε τα υπόλοιπα αερικά και τελώνια που βρίσκονται στον απάνω κόσμο εκεινες τις ημέρες μέχρι των φώτων.
Το σπίτι στο οποίο έχουν κατουρήσει καλικάτζαροι θα υποφέρει όλο το χρόνο απο κακοτυχία.
Αυτό το δωδεκαήμερο γυναίκες και παιδιά ξεχύνονται και μαζεύουν ρίκια, χαμολιούς και αφάνες. Όταν φτάσουν στο σπίτι θα πάρουν τους χαμολιούς και θα τους σκορπίσουν μέσα στο σπίτι σε κάθε γωνιά και απάνω στο φούρνο. Θα χρησιμοποιήσουν τις αφάνες για να κλείσουν κάθε τρύπα στο σπίτι, ακόμα και στην κλειδαρότρυπα για να μην μπορούν να μπούν οι καλικάτζαροι μέσα. Τα ρίκια θα τα κάψουν στη φωτιά και μετά θα τα πάρουν και θα λιβανίσουν με αυτά όλο το σπίτι, για να ξορκίσουν τα καταραμένα τα Τσιλικρωτά.
Οι γρίες πρίν βγούν απο το σπίτι φροντίζουν να καλύψουν τις τρύπες των παπουτσιών τους για να είναι ασφαλής.
Ένα γνωστό τραγούδι για τους Καλικάτζαρους στη Μάνη που λέγεται μέχρι σήμερα:
-
Αρορίτες είμαστε,
αραρά γυρεύουμε
τηγανίδες θέλομε
τα παιδιά τα παίρνουμε
ή το (γ)κούρο ή τη (γ)κότα
ή θα σπάσαμε τη (μ)πόρτα.
-
Ποιοί είναι οι Καλικάτζαροι....
-Αρχηγός τους είναι ο Μαντρακούκος, που είναι κουτσός κι άγριος και ο πιο επικίνδυνος απ” όλη την ομάδα.
-Ακολουθεί ο Μαγάρας, με την τεράστια κοιλιά του, ο οποίος μαγαρίζει όλα τα φαγητά και τα γλυκά.
-Επίσης έρχεται ο Κωλοβελόνης, που είναι αδύνατος και σουβλερός σα μακαρόνι και περνά από κλειδαρότρυπες και χαραμάδες.
Άλλος είναι ο Κοψαχείλης με τεράστια κοφτερά δόντια, που κρέμονται από το στόμα του.
-Κανένας δεν μοιάζει με τον άλλο και έχει ο καθένας το κουσούρι του.
Οι καλικάντζαροι έχουν ονόματα σύμφωνα με τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά τους.
Συγκεκριμένα:
1) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΜΑΛΑΓΑΝΑΣ
Ο Μαλαγάνας θέλει πολύ προσοχή γιατί ξεγελάει τα παιδιά με γλυκόλογα και έτσι καταφέρνει να τους παίρνει τα γλυκά.

2) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΗΣ
Ο Τρικλοπόδης έχει χταποδίσιο χέρι που το χώνει παντού και σκουντουφλάνε πάνω του οι άνθρωποι. Του αρέσει πολύ να μπερδεύει τις κλωστές από το πλεχτό της γιαγιάς.

3) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΠΛΑΝΗΤΑΡΟΣ
Ο Πλανήταρος πλανεύει τους ανθρώπους γιατί μπορεί να μεταμορφώνεται σε ζώο ή σε κουβάρι.

4) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΜΑΛΑΠΕΡΔΑΣ
Του Μαλαπέρδα του αρέσει να κατουράει και στα φαγητά την ώρα που μαγειρεύονται. Γι’ αυτό όσες νοικοκυρές τον ξέρουν φροντίζουν να κλείνουν καλά το καπάκι της κατσαρόλας τους.

5) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΜΑΓΑΡΑΣ
Ο Μαγάρας έχει μια κοιλιά σαν τούμπανο και αφήνει βρομερά αέρια πάνω στα φαγητά των ανθρώπων.

6) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΜΑΝΤΡΑΚΟΥΚΟΣ
Αυτός ο αρχικαλικάντζαρος την ημέρα κρύβεται στις μάντρες και τη νύχτα βγαίνει και πειράζει τις γυναίκες που περπατούν στο δρόμο. Είναι κοντόχοντρος, τραγοπόδαρος, καραφλός, ασχημομούρης, πιο πολύ απ’ τους άλλους και πολύ επικίνδυνος.

7) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΚΑΤΑΧΑΝΑΣ
Ο Καταχανάς τρώει διαρκώς και τα πάντα. Ρεύεται και βρομάει απαίσια.

8) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΠΕΡΙΔΡΟΜΟΣ
Ο Περίδρομος είναι ο άλλος φαταούλας της παρέας.

9) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΚΟΥΛΟΧΕΡΗΣ
Ο Κουλοχέρης είναι σαραβαλιασμένος, μ’ ένα χέρι κοντό κι ένα μακρύ, κι όλο μπερδεύεται και πέφτει κάτω.

10) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΠΑΡΩΡΙΤΗΣ
Ο Παρωρίτης έχει μύτη σαν προβοσκίδα και πολύ μαλακή. Εμφανίζεται λίγη ώρα πριν λαλήσει ο πετεινός, αξημέρωτα κι έχει μανία να παίρνει τις φωνές των ανθρώπων.

11) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΓΟΥΡΛΟΣ
Ο Γουρλός έχει τα μάτια του τεράστια σαν αυγά και πεταμένα έξω. Φυσικά δεν του ξεφεύγει τίποτα.
12) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΚΟΨΟΜΕΣΙΤΗΣ
Ο Κοψομεσίτης είναι κουτσός κα καμπούρης και πιο πολύ απ’ όλους τους άλλους καλικάντζαρους του αρέσουν οι τηγανίτες με το μέλι.

13) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΣΤΑΒΟΛΑΙΜΗΣ
Το χαρακτηριστικό του Στραβολαίμη είναι ότι στριφογυρνάει διαρκώς σα σβούρα το κεφάλι του.

14) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ
Του Κοψαχείλη τα δόντια είναι τεράστια και κρέμονται έξω από τα χείλη του. Του αρέσει να κοροϊδεύει τους παπάδες και γι αυτό φορά συνήθως ένα ψεύτικο καλυμμαύκι.

15) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΚΩΛΟΒΕΛΟΝΗΣ
Ο Κωλοβελόνης είναι μακρύς σαν μακαρόνι κι έτσι μπορεί εύκολα να περνάει από τις κλειδαρότρυπες κι από τις τρύπες του κόσκινου. Είναι ιδιαίτερα σβέλτος και γρήγορος στις κινήσεις του. Λένε πως ίσως ο Κωλοβελόνης να έχει ουρά που καταλήγει σε βέλος.

16) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΒΑΤΡΑΚΟΥΚΟΣ
Ο Βατρακούκος είναι θεόρατος και ολόιδιος βάτραχος.

17) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΔΑΡΟΣ
Η μεγαλειότητά του είναι φαλακρός και κασιδιάρης κι έχει ένα κατσικίσιο ποδάρι . Είναι κακορίζικος, ελεεινός και γρουσούζης. Όπου βάλει το κατσικίσιο του ποδάρι φέρνει καταστροφή.

18) ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ ΠΑΓΑΝΟΣ
Η αφεντιά του είναι κουτσός. Λένε μάλιστα πως τον κούτσανε μια κλωτσιά από το γαϊδούρι της Μάρως, μιας χωριατοπούλας που την κυνηγούσε κάποτε ο Παγανός για να την κάνει γυναίκα του, αλλά αυτή κρύφτηκε στα σακιά με το αλεύρι που είχε φορτωμένα στο γαϊδούρι της και κατάφερε να του ξεφύγει. Ο Παγανός έτρεξε μανιασμένος κοντά στο γαϊδούρι και την έψαχνε. Το ζωντανό τότε τρόμαξε τόσο πολύ που άρχισε να κλωτσάει. Μια δυνατή φαίνεται πως έφαγε ο Παγανός και σακατεύτηκε. Ο Παγανός λατρεύει τη στάχτη και γι’ αυτό τρυπώνει από τις καμινάδες. Φοβάται όμως πιο πολύ απ’ όλους τους Καλικάντζαρους τη φωτιά και γι’ αυτό οι νοικοκύρηδες φροντίζουν να μη σβήσει κατά τη διάρκεια του δωδεκαήμερου. Ρίχνουν μάλιστα και αλάτι που κάνει θόρυβο όταν πέσει στη φωτιά, για να τον τρομάξουν ακόμα περισσότερο.
Τα… τρολ
Μορφές σαν αυτές των καλικαντζάρων υπάρχουν σε όλους σχεδόν τους λαούς του κόσμου. Πιο γνωστά είναι τα Νορβηγικά τρολ.
Όπως τα τρομακτικά όντα της Νορβηγικής μυθολογίας που πολλές φορές χαρακτηρίζονται και ως ανθρωποφάγα.
(Τα τελευταία χρόνια ο όρος τρολ χρησιμοποιείται για τους χρήστες του διαδικτύου, που όπως οι καλικάντζαροι, μπαίνουν σε ένα θέμα, μια συζήτηση, μια άποψη για να την καταστρέψουν προσβάλλοντας με κάθε τρόπο τον συντάκτη της).
Έρχονται την παραμονή των Χριστουγέννων και …ζουν ανάμεσά μας 12 ημέρες: απο την Παραμονή των Χριστουγέννων και φεύγουν των Φώτων….








Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας - Πιόντες



* Πρόκειται για λάθος γραφή του επωνύμου Μαυρούτσος (Μαυρούτζος γραφόταν παλιότερα), πρόκειται για την παλαιότερη οικογένεια στις Πιόντες από όσα μας έχουν παραδοθεί.



Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

You Tube | Όμορφη Μάνη - Η Αγία Σοφία στα Μανιάτικα του Πειραιά.

You Tube | Αγία Σοφία Πειραιάς / Santa Sofia Piraeus

You Tube | AGIA SOFIA - MANIATIKA - KARAVAS

You Tube | Γιώργος Μαρπίνης - Τα μανιάτικα

You Tube | Τα πουλιά του Μάη, Μανιάτικο

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Αρχείο Μοναστηριακών Φάκελος #448 (1833-1886)

Παρουσίαση Περιεχομένου : Περιέχει γενικά μοναστηριακά έγγραφα περί των Μοναστηριών του Κράτους, διατάξεις και έγγραφα που αφορούν όλες εν γένει τις Μονές και μοναστηριακά έγγραφα κατά νομούς.
Εντοπισμός Πρωτοτύπων : Κεντρική Υπηρεσία Γ.Α.Κ. 
Μοναί Επαρχίας Γυθείου: Σωτήρος Μεταμόρφωσις εις Πιόντες.- (Μονή διαλελυμένη).- Δήμος Λαγείας.

















Τρίτη 18 Απριλίου 2017

South Greece - Ακρογιάλι / Αντρογιάλι / Πιόντες

Περίπου 4 χλμ. από τη Λάγια βρίσκεται το παραδοσιακό χωριό Πιόντες, το οποίο έχει καταγραφεί ως Ακρογιάλι. Στο χωριό υπάρχουν μονοκάμαρες εκκλησίες και το παλαιότατο μοναστήρι του Σωτήρα με καμπαναριό και τοιχογραφίες δύο στρωμάτων του 13ου και 18ου αιώνα. Σημαντικό αξιοθέατο αποτελεί και ο πύργος του Γεωργόπουλου. Το ακρογιάλι Αντρόγιαλος είναι προσβάσιμο από τη θάλασσα.




Πιόντες, σημασία της λέξης

Πιόντες, οι (θηλ.): από το “πίνω” επειδή εκεί πότιζαν τα ζώα, λόγω της ύπαρξης της μεγαλούτσικης λιμνούλας στον οικισμό. “Πάμε στις Πιόντες” είναι το σωστό και όχι “στους Πιόντες”, αλλ’ αυτό είναι επουσιώδες (όλοι οι ντόπιοι παλιοί το έλεγαν “θηλυκό" ή "φηλυκό").

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Νέοι και γέροι απογοητευθέντες την εγκαταλείπουν!

Το Ταίναρον

Η νοτιωτάτη αυτή γωνιά της Ελλάδος, με τις σπάνιες φυσικές καλλονές, άγνωστες δυστυχώς μέχρι σήμερα, στους δικούς μας και στους ξένους. Άγνωστη γιατί στερείται οδικού δικτύου, κινδυνεύει να ερημωθή, συνεπεία και της ακατασχέτου αναχωρήσεως των κατοίκων της.

Η ηρωοτρόφος περιοχή είχε προπολεμικά   6000 κατοίκους και σήμερα απέμειναν 300 γέροντες , απομονωμένοι και αυτοί! Και αναμένοντες την … εξ’ ΄ύψους βοήθειαν, ως που να βγει  η ψυχή τους.

Το αίτημά τους

Και ποιον είναι το αίτημά των; Ένα και μοναδικόν! Η διάνοιξης δρόμου τριών χιλιομέτρων, για να επικοινωνήσουν οδικώς με τον άλλο κόσμο. Και σήμερα ακόμη το κράτος εξακολουθεί να τους το αρνείται. Η ευθύνη αναμφιβόλως βαρύνει κατ’ αρχήν τους διατελέσαντας Λακωνάρχας Μαυρομιχάλην- Δαβάκην, όλους τους βουλευτάς της Λακωνίας, τους εκάστοτε Νομάρχας, αλλά και τους ιδίους τους  κατοίκους. Έτσι φθάσαμε στο σημερινόν κατάντημα, κωμόπολις με ιστορία χιλίων και πλέον ετών και με δυο χιλιάδες κατοίκους, και με 15 χωριά να ερημωθή τελείως.

Το τοπίο 

Ολόκληρος η Ακρωταινάριος περιοχή, έχει να παρουσιάση θαυμάσιες ακρογιαλιές που γοητεύουν τον επισκέπτη, και όπως έγραψε σωστά ο κορυφαίος των διηγηματογράφων μας Ακαδημϊκός κ. Στράτης Μυριβήλης, ”είναι πηγή εμπνεύσεως και δημιουργίας” και για τον καλλιτεχνικό μας κόσμο.

Το άγνωστο αυτό τουριστικό θέρετρο, μοιάζει με το Κάπρι της Ιταλίας, και διαθέτει όλα τα προσόντα για να εξελιχθή.

Σπήλαια, αρχαιότητες, κάστρα, πύργοι, λιμανάκια, ήρεμοι και φιλόξενοι άνθρωποι, και γαλήνιο τοπίο,αποτελούν έναν πρόσθετο λόγο, που θα προσήλκυε τους επισκέπτες αν πήγαινε αυτοκίνητον.

Το φυσικότατον λιμάνι του Πορτοκάγιου, ο αρχαίος ”ψαμαθούς” έχει την θέση του στην ιστορία της αρχαίας και νεότερης Ελλάδας. Η καταγάλανη θάλλασσα με την ασύγκριτη αμμουδιά και με τα τρεχούμενα νερά του Αχιλλείου, η αετοφωλιά της Λάγειας, που δεσπόζει του Λακωνικού κόλπου, ο Αντρόγιαλος, το Άμπελο, ο Κυπριανός και πολλά άλλα συνθέτουν την φυσικήν εικόνα της Ακροταιναρίου περιοχής, εικόνα που που σε λίγα μέρη της Ευρώπης βρίσκεις όμοιά της.

Οι φυσικές ριβιέρες

Προ εβδομάδος, γύρισα από ένα ταξίδι, σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες μεταξύ άλλων επισκέφθηκα και τις αξιοποιημένες τεχνικώς ριβιέρες τους (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία). Καμμιά σύγκριση δεν κάνω , ούτε αμβλυωπώ από συναισθηματισμό, ειλικρινή διαπίστωση χαράσσω.

Η αδιαφορία του κράτους

Και όμως, η πλήρη αδιαφορία του ” Κράτους Δικαίου” έφερε τους κατοίκους εις απόγνωσιν όπου φύγει- φύγει, και έτσι ερήμωσε η περιοχή.

Να τώρα και η τελευταία χαριστική βολή. Πληροφορηθήκαμε, ότι ο Αστυνομικός Σταθμός που ήτο τετρακόσια χρόνια στην Λάγεια μεταφέρεται. Το Αγροτικό Ιατρείο, στο οποίο σχεδόν δεν υπήρχε ποτέ γιατρός, μεταφέρεται και αυτό και… έπεται συνέχεια.

Σκέψεις

Τι να πούμε σ’ αυτούς που είχαν την πρωτοβουλία ή απλώς συνήργησαν στις παραπάνω ενέργειες; Η λέξις ΝΤΡΟΠΗ είναι λίγο. Από στενοκεφαλιά δεν ερημώνεται μια περιοχή για να τονωθή μία άλλη. Εγκληματούν, όσοι σκέφτονται και ενεργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο, και είναι καιρός να συνέλθουν Κράτος και μερικοί άσπονδοι φίλοι μας.

Πρωτού η αγανάκτηση όλων μας τους στείλει στο ανάθεμα. Και το ιατρείον πρέπει  να επανέλθη στην έδρα του, και ο αστυνομικός σταθμός να μην μετακινηθή.

Κάλεσμα

Για την διάσωση της ιστορικής αυτής γωνιάς της Ελλάδας, καλούμε σε συνεργασία και επιφυλακή, όλους τους συντοπίτες μας και τους φίλους μας, τους εκεί και εδώ, να βοηθήσουν και με ιδιωτική πλέον πρωτοβουλία, αφού το κράτος αδιαφορεί, να αρχίσουμε την διάνοιξη του δρόμου των τριών χιλιομέτρων, που αυτός μόνο θα δώσει ζωήν στον τόπο μας σύντομα, και μάλιστα μέσα σε εξήντα ημέρες ( ο δρόμος των εξήντα ημερών) και έπειτα συνεχίζουμε για την διεκδίκηση όλων των άλλων εκκρεμών ζητημάτων της περιοχής μας.

Συγγραφέας  Παναγιώτης Παπαδογεώργης

πηγή   Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ   10/9/1965

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

BLOG ΝΑΟΙ ΣΤΗ ΜΑΝΗ : ΠΙΟΝΤΕΣ (ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ) ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ


ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ

Εσωτ διαστ 7.80 Χ 2.80μ. Ο ναϊσκος ανήκει στον τύπο ναών με μεγαλιθική τοιχοποιία. Πάνω από την πύλη εισόδου υπάρχει ανακουφιστική κόγχης από πελεκητούς μονόλιθους που σχηματίζουν πεταλόμορφο τόξο. Νεότερο κωδωνοστάσιο επιμελούς κατασκευής υψώνεται στο δυτικό τοίχο δωρεά του Δημήτριου Α. Γεωργόπουλου.

Τοιχογραφίες
Ο ναός καλύπτεται με τοιχογραφίες τριών στρωμάτων. Το παλαιότερο των βυζαντινών χρόνων (13ος αι) και τα δύο νεότερα του 17ου και των 19ου αιώνα. Το πρώτο βρίσκεται  στην καμάρα του κυρίως ναού. Τη νότια πλευρά της καμάρας διακοσμούσαν τρεις παραστάσεις από τις οποίες διακρίνονται η Υπαπαντή και η Κοίμηση. Στην Υπαπαντή διακρίνεται ο Συμεών που κρατεί το Χριστό στα χέρια. Στη σκηνή της Κοίμηση η κλίνη είναι πολύ ψηλή με κάλυμμα που καλύπτεται με σταυρούς.
Μεταβυζαντινές τοιχογραφίες του 17ου αιώνα υπάρχουν στο κτιστό τέμπλο (ένθρονη Θεοτόκος βρεφοκρατούσα, Χριστός Μέγας Αρχιερεύς, Μεγάλη Δέηση). Ο Πρόδρομος στο νότιο τοίχο. Την τοιχογραφία της Κοίμησης του 17ου αιώνα στο Β τοίχο κάλυψε άλλη νεότερη του 19ου αιώνα με το ίδιο θέμα. 

Στο πλάι του ναού υπάρχει παλιό νεκροταφείο (Κιβούρια) των οικογενειών Τσίκλου & Μαυρούτσου.