Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

ΟΡΤΥΚΙ -COTURNIX-COTURNIX

 



Ανήκει στα ορνιθόμορφα πουλιά, στην οικογένεια των φασιανίδων, όπου ανήκει και ο φασιανός, και στην υποοικογένεια των περδικίνων, στην οποία εντάσσονται και οι πέρδικες. Λέμε ορτύκι το κοινό, διότι υπάρχουν και άλλα δύο είδη, που δεν συναντάμε στην χώρα μας, το τριδάκτυλο ορτύκι (Τurnix Sylvatica) που σήμερα ζει στην Ισπανία, Πορτογαλία και το ορτύκι της Βιρτζίνια (Ortyx Virginiana) που ζει στην Αμερική.

Οι αρχαίοι Έλληνες αιχμαλώτιζαν τα ορτύκια με διαφόρους τρόπους , χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Μύθοι και θρύλοι υπάρχουν πλάστηκαν γι' αυτό το μικρό αλλά ξεχωριστό πουλί. Ακόμη και ο πατέρας των Θεών Δίας , συνδέεται με το ορτύκι ...ερωτικά, όταν αυτό δεν ήταν πουλί , αλλά μία πανέμορφη νύμφη, η Ορτυγία. Η Ορτυγία δυστρόπησε στις ερωτικές ορέξεις του Δία και για να του ξεφύγει , μεταμορφώθηκε σε πουλί (ορτύκι) και πέταξε πάνω από το Αιγαίο. Ο Δίας την κυνήγησε, κι όταν αυτή κουράστηκε έπεσε και πνίγηκε. Στην ίδια θέση υψώθηκε μετά από λίγο ένα νησί, η Ορτυγία η σημερινή Δήλος(1).

Στην χώρα μας έρχεται από την Αφρική τον Απρίλιο , το ορτύκι έχει την τάση να κινείται βόρεια , από μια ανάγκη δεμένη με το ένστικτο, αλλά και τη βιολογία του. Όλες οι βαλκανικές χώρες φιλοξενούν ορτύκια από τη άνοιξη μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου, όπως και πολλές περιοχές της Πατρίδα μας. Επειδή όμως κάθε χρονιά έχει τις ιδιαιτερότητες της και ο παράγων τύχη είναι σημαντικότατος, το θέμα της επιλογής του κυνηγότοπου είναι εντελώς προσωπική ευθύνη.



Περιγραφή-Ενδιαιτήματα-Βιολογία

Μέγεθος. 17-20 εκ ,Βάρος. 200-250 γρ. Άνοιγμα φτερούγων 32-35 εκ Τα πόδια του είναι κοντά και οι γάμπες του έχουν χρώμα καφέ κίτρινο σκούρο, ενώ το στήθος του είναι χρωματισμένο με τα ίδια χρώματα , σε έντονες και απαλότερες αποχρώσεις. Το φτέρωμα του σώματος του είναι διακοσμημένο με πινελιές άσπρες, που σπάζουν την μονοτονία των αποχρώσεων του καφέ και του κίτρινου. Η ουρά είναι μικρή, ενώ το κεφάλι του μοιάζει με εκείνο του νεοσσού κοτόπουλου.

Το ορτύκι συχνάζει κυρίως σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση, σε χώρους ανοικτούς με μικρό χορτάρι , ιδιαίτερη προτίμηση στις καλλιεργημένες εκτάσεις με βρώμη, σίκαλη, σιτάρι, σουσάμι, τριφύλλι και στα μποστάνια. Σε αυτούς του χώρους από την άνοιξη μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, το ορτύκι ζευγαρώνει, στο έδαφος όπου κάνει και την φωλιά του. Εκεί το θηλυκό γεννά 7-12 αυγά σκουροπράσινου χρώματος με καφές πιτσιλιές. Οι γέννες του ορτυκιού αριθμούνται σε 2. Τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού, το ορτύκι προτιμά τα δροσερά εδάφη, αλλά όχι και τα πολύ υγρά. Βρίσκει καταφύγιο στις αθέριστες ακόμη καλαμποκιές και βγαίνει στους αγρούς όταν δροσίσει για να φάει. Προτιμά σαλιγκάρια κυρίως , αλλά και σπόρους , έντομα , χορτάρι κ.λ.π. Πατρίδα του μπορεί να θεωρηθεί η Β. Αφρική. Εντύπωση προκαλεί το έντονο αίσθημα αναπαραγωγής τους , αφού επιμένουν να Ωοτοκούν 2-3 φορές ,σε περίπτωση που οι φωλιές καταστραφούν για διαφόρους λόγους. Οι εχθροί του πολλοί ,όλα τα αρπακτικά, τα κορακοειδή, τα φίδια, σκαντζόχοιροι κ.λ.π.

Το κυνήγι του ορτυκιού
Θεωρείται από πολλούς εύκολη υπόθεση, μα σύντομα αντιμετωπίζουν δυσκολίες και αποτυχίες. Το κάθε θήραμα, ανεξάρτητα από το μέγεθος του, έχει τους δικούς του τρόπους άμυνας, δεν υπάρχει εύκολο θήραμα.

Κάννη με άνοιγμα η κύλινδρο και σκάγια 9-10-11 νούμερο είναι το ιδανικός συνδυασμός για επιτυχία . Είναι χρήσιμο να φοράμε ανοικτόχρωμα η εντόνου χρώματος κυνηγετικά γιλέκα. Λόγω του χαμηλού πετάγματος του ορτυκιού έχουν καταγραφεί αρκετά ατυχήματα μεταξύ των κυνηγών. Το σκυλί μας πρέπει να είναι σταθερό στην φέρμα και πολύ μεθοδικό στην έρευνα του και να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες.


ΠΩΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣΑΝ ΣΤΗ ΜΑΝΗ ΤΑ ΟΡΤΥΚΙΑ


Παραπομπή
1. 
Ο Δίας κάποτε πεθύμησε την Αστερία, την αδελφή της Λητώς με την οποία είχε αποκτήσει την Άρτεμη και τον Απόλλωνα. Αυτή όμως αντιστάθηκε και γι’ αυτό τη μεταμόρφωσε στην αρχή σε ορτύκι και αργότερα σε ένα μικρό νησί, την Ορτυγία, που ήταν καταδικασμένη να πλέει διαρκώς στη θάλασσα. Έγινε σταθερό νησί και ονομάστηκε Δήλος, μόνο όταν η Ορτυγία δέχτηκε την αδερφή της Λητώ, για να γεννήσει την Άρτεμη και τον Απόλλωνα. Άλλοι μυθογράφοι διηγούνται ότι τελικά ο θεός κατέκτησε την Αστερία, η οποία γέννησε την Εκάτη.


Tσακάλι (Canis aureus)

 

Tσακάλι (Canis aureus): Κοινή ονομασία του ζώου Canis aureus, που ανήκει στην οικογένεια των Κυνιδών. Είναι σαρκοφάγο ζώο και τρέφεται με άλλα μικρότερα ζώα ή πτώματα άλλων ζώων. Υπάρχουν πολλά είδη τσακαλιών, όπως το <<χρυσό τσακάλι>> που ζει κυρίως στην νοτιοανατολική Ευρώπη, στην Ασία και την Αφρική, το <<ραβδωτό τσακάλι>> και το <<γκρι τσακάλι>> που ζουν αποκλειστικά στην αφρικανική ήπειρο. Στην Ελλάδα βρίσκεται στην Πίνδο, στη Πελοπόννησο και τα Ιόνια νησιά.

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Πληροφορίες για τον Άγιο Γεώργιο στις Πιόντες.

 


Αγγελική Μεξιά - Βυζαντινή Ναοδομία Στην Πελοπόννησο (Η Περίπτωση Των Μεταβυζαντινών Ναών Στην Μέσα Μάνη)

 

Πεταλόμορφη αψίδα σημειώνουν οι Δρανδάκης κ. ἄ., «Έρευνα 1978», σ. 138, στον Άγιο Γεώργιο στις Πιόντες της Κάτω Μάνης.

Στον Άγιο Γεώργιο στις Πιόντες της Κάτω Μάνης το ιδιόμορφο τυφλό άνοιγμα της δυτικής όψης θυμίζει μάλλον ανακουφιστικό τόξο θύρας (για τον ναό, βλ. Δρανδάκης κ. ἄ., «Έρευνα 1978», σ. 138-139).

Σύγχρονος τοιχογραφικός διάκοσμος διατηρείται, μεταξύ άλλων, στους «μεγαλιθικούς» ναούς του Αγίου Φιλίππου στα Κορογονιάνικα και του Αγίου Γεωργίου στις Πιόντες της Κάτω Μάνης, βλ. σχετικά Panayotidi, “Village Painting”, σ. 196-197. Αξιοσημείωτο το οξυκόρυφο ανακουφιστικό τόξο από λαξευτούς πώρινους θολίτες επάνω από τη θύρα του Αγίου Γεωργίου, βλ. Τόμος Β΄, σ. 223 εικ. 12

Οξυκόρυφο ανακουφιστικό τόξο απαντά και στον «μεγαλιθικό» ναό του Αγίου Γεωργίου στις Πιόντες της Κάτω Μάνης (βλ. Τόμος Β΄, σ. 223 εικ. 12 και Δρανδάκης κ. ἄ., «Έρευνα 1978», σ. 138).

Βλ. γενικά Δρανδάκης, «Άγιος Παντελεήμων Μπουλαριών». Γκιολές, «Μικρασιατικά στοιχεία», σ. 72. Δρανδάκης, Βυζαντινές τοιχογραφίες, σ. 365-391. Μπούρας, Βυζαντινή και μεταβυζαντινή αρχιτεκτονική, σ. 79. Ειδικότερα για το τοπικό αυτό «εργαστήρι», βλ. Panayotidi, “The Character of Monumental Painting in the Tenth Century”, σ. 315-322. H ίδια, “Un aspect de l’ art provincial témoignage des ateliers locaux dans la peinture monumentale”, Drevnerusskoe iskusstvo Vizantija i drevnjaja Rus’ k 100-letnju Andreja Nikolaeviča Grabara (1896-1990), St. Petersburg 1999, σ. 178. Η ίδια, «Σχολιάζοντας τους ζωγράφους», σ. 223. Στο ίδιο «εργαστήριο» αποδίδονται οι τοιχογραφίες του α΄ στρώματος του Αγίου Νικήτα Κηπούλας (αρ. κατ. 39), του Ταξιάρχη Αλίκων (αρ. κατ. 07), του Αγίου Γεωργίου Κέριας (αρ. κατ. 36), του β΄ στρώματος του Αγίου Πέτρου Παλαιόχωρας (αρ. κατ. 53), καθώς και ο γραπτός διάκοσμος του α΄ στρώματος δύο ναών της Κάτω Μάνης, του Αγίου Φιλίππου στα Κορογωνιάνικα και του Αγίου Γεωργίου στις Πιόντες.


12. Πιόντες, Άγιος Γεώργιος, η θύρα



Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. του Αγίου Χαραλάμπους στις Πιόντες (10/07/2022).

 Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. του Αγίου Χαραλάμπους στις Πιόντες (10/07/2022)

Υλικό από : Χαραλάμπη Αλετουράκο