Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Παραδοσιακές Μανιάτικες Συνταγές : Μανιάτικα σπανακοπιτάκια

Μανιάτικα σπανακοπιτάκια τηγανιτά

Τις πιτούλες αυτές τις θυμάμαι από τον καιρό που άρχισα να καταλαβαίνω τον εαυτό μου. Τις έφτιαχναν  αρχικά οι γιαγιάδες μου Μανιάτισσες και οι δύο και μετά η μητέρα μου.
Δεν υπάρχει σπίτι στην Λακωνία και ιδιαίτερα στην Μάνη που να μην τις φτιάχνει.
Είναι λίγο μπελαλίδικες αλλά είναι πολύ – πολύ νόστιμες.

Εσείς αν θέλετε να τις φτιάξετε θα υπολογίσετε ότι χρειάζεστε περίπου 3 πιτάκια για το κάθε άτομο και μειώστε τα υλικά αναλόγως
Υλικά για 40 κομμάτια
Για το φύλλο
1 ½ κιλό αλεύρι μπλε + λίγο ακόμη
4 ποτήρια του νερού, νερό
¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
Φτιάχνουμε το φύλλο
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, ρίχνοντας το τελευταίο ποτήρι νερό λίγο-λίγο
για να δούμε πόσο θα χρειαστεί. Ζυμώνουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ζύμη λίγο σκληρή αλλά ελαστική. Την αφήνουμε για κανένα τέταρτο να ξεκουραστεί.
Για την γέμιση
¾ κιλού φέτα
3 αυγά
2 κιλά σπανάκι φρέσκο
(μπορούμε να βάλουμε και διάφορα άγρια χόρτα για πίτα)
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ή 1 μεγάλο ξερό ψιλοκομμένο
4-5 κλαράκια άνηθο, ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Φτιάχνουμε την γέμιση
Ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια με τον άνηθο, στην συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι, πλυμένο καλά – καθαρισμένο και κομμένο. Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά. Το σουρώνουμε και πατάμε μαλακά το σπανάκι για να φύγουν τα υγρά. Το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στον σουρωτό.
Εάν θέλουμε μπορούμε να το τσιγαρίσουμε και από την προηγούμενη μέρα.
Όταν έχει κρυώσει αρκετά το σπανάκι, λιώνουμε μ’ένα πιρούνι την φέτα και χτυπάμε τα αυγά σαν ομελέτα. Τ’ ανακατεύουμε όλα μαζί με το σπανάκι.
Και … συνεχίζουμε
Παίρνουμε ένα μπαλάκι από την ζύμη και ανοίγουμε σε μια λεία επιφάνεια, ένα φύλλο με μικρό πάχος ρίχνοντας λίγο αλεύρι τριγύρω και επάνω στην ζύμη, προσέχοντας στο τέλος να μην έχει το φύλλο πολύ αλεύρι από πάνω γιατί θα καεί στο τηγάνι.
Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες, δεν πειράζει εάν δεν είναι ίσιες.
Βάζουμε σε κάθε λωρίδα από μια κουταλιά γέμιση
και κλείνουμε γυρίζοντας τις δύο άκρες προς τα μέσα, σαν φακελάκι.
Η όλη διαδικασία πρέπει να γίνει σχετικά γρήγορα για να μην αρχίσει να κολλάει το φύλλο στην επιφάνεια που το έχουμε. Το καλύτερο από όλα είναι να ανοίγουμε το φύλλο, να γεμίζουμε τα πιτάκια, να τα ρίχνουμε στο τηγάνι και τότε να ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και πάει λέγοντας.
Εάν μας τελειώσει η γέμιση και έχουμε ακόμη φύλλο, μπορούμε να φτιάξουμε με τον ίδιο τρόπο και τυρόπιττες, βάζοντας στην γέμιση φέτα, αυγά και προαιρετικά λίγο δυόσμο.
Βάζουμε σ’ ένα τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο και λίγο ελαφρύ λάδι, μόλις κάψει αρκετά ρίχνουμε τις πιτούλες γυρίζοντας δυο τρεις φορές για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Όταν τις βγάλουμε τις τοποθετούμε σ’ ένα σουρωτό που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τα λάδια από το τηγάνισμα.
Τρώγονται ζεστές αλλά και κρύες.
TIP : Εάν τηγανίσουμε πολλές, θα πρέπει να αλλάξουμε το λάδι και να σκουπίσουμε το τηγάνι γιατί θα αρχίσουν να καίγονται οι πίτες.

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018