Τρίτη 30 Ιουνίου 2015
GREEK SURNAMES: ΕΠΩΝΥΜΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ: Μητριαρχία με ονόματα πατριαρχίας
---------------Μορφή και εξέλιξη των Μανιάτικων επωνύμων-------
«Τα εις -έας και εις -άκης είναι φύσει Μανιατάκης,
τα εις -έας και εις -άκος είναι πάντα Μανιατάκος,
τα εις -όπουλος και –πούλος
είναι μπάσταρδος και μούλος»
Είναι λαϊκή έκφραση στη Μάνη---
τα εις -έας και εις -άκος είναι πάντα Μανιατάκος,
τα εις -όπουλος και –πούλος
είναι μπάσταρδος και μούλος»
Είναι λαϊκή έκφραση στη Μάνη---
Η μελέτη των επωνύμων είναι απαραίτητη για την κατανόηση της κοινωνικής οργανώσεως και του όλου πολιτισμού ενός λαού. Πολύ περισσότερο, πιστεύουμε, αυτή είναι αναγκαία για την κατανόηση των θεσμών της Μάνης, γιατί εδώ τα επώνυμα παίζουν σπουδαιότατο ρόλο στη συνοχή τη συγκρότηση των διαφόρων συγγενικών ομάδων.
Ο πυρήνας του μανιάτικου επωνύμου προέρχεται, στο μεγαλύτερο ποσοστό, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, από πατρώνυμο, παρωνύμιο (παρατσούκλι), επαγγελματικό ή εθνικό όνομα (πατριδωνυμικό) με την προσθήκη, συνήθως, των παραγωγικών καταλήξεων -άκης, -έας, -άκος και σπανιότατα -άρος, -ούνης (ούνιας). Άλλες καταλήξεις, γνωστές από ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, όπως -ούδης, -ίδης, -πούλος, συναντώνται σε πολύ μικρό αριθμό στη Μάνη (Νικολούδης, Κουταλίδης από τη Μηλιά και τη Σελίνιτσα του τέως δήμου Λέκτρου, Στεφανόπουλος, η γνωστή οικογένεια από το Οίτυλο, Παπαδόπουλος από τη μεγάλη Καστάνια, Γεωργόπουλος από τους Πιόντες κ.ά.). Πάντως, η γενικότερη αντίληψη είναι πως τα επώνυμα των τελευταίων τύπων δεν είναι γνήσια μανιάτικα.
Στην κατηγορία των τυπικών μανιάτικων επωνύμων πρέπει να προστεθούν επιπλέον όσα σχηματίζονται με το πατρώνυμο και το βαπτιστικό· π.χ. Γιαννακόδημος (δηλαδή ο Δήμος του Γιαννάκου), ή με το όνομα του παππού και το συνθετικό εγγόνας· π.χ. Γιαννόγγονας (Πετράγγονας). Τα τελευταία είναι συνηθισμένα στη Μέσα και Νότια Προσηλιακή Μάνη.
Εκτός από τα ανωτέρω τυπικά ονόματα με τις γνωστές καταλήξεις υπάρχουν, σε μεγάλη έκταση, και επώνυμα που προέρχονται, όπως σημείωσα, από παρωνύμια (παρατσούκλια), χωρίς αυτές τις καταλήξεις· π.χ. Κελεπούρης, Κουλουμπέρης κ.ά., καθώς και αυτά που σχηματίζονται με το παρωνύμιο και το βαπτιστικό Καλογερόγιαννης (Καλόγερο + Γιάννης), Βαβουλόγιαννης (Βαβουλάς + Γιάννης), Κουτσολιάς (Κουτσός + Ηλίας), Κουφογιάννης (Κουφός + Γιάννης) κ.ά.
1)Από τη μελέτη των επωνύμων των γενεαλογιών που συγκέντρωσα, τα τυπικά σε -άκης, -έας και -άκος επώνυμα έχουν συχνότητα γύρω στα 60%, 2) ενώ τα άτυπα γύρω στα 40%, 3) επίσης, επώνυμα, που ήταν αρχικά παρωνύμια (παρατσούκλια) ή προέρχονται απ’ αυτά, φθάνουν γύρω στα 65%, 4) αυτά που προέρχονται από επαγγελματικά ονόματα σε 5% και 5) εκείνα που προέρχονται από πατρώνυμα γύρω στα 30%.
Από τα ποσοστά αυτά φαίνεται ότι τα παρωνύμια στη Μάνη, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, παίζουν σπουδαίο ρόλο για το σχηματισμό του επωνύμου. Σε ορισμένα μάλιστα χωριά της Έξω Μάνης του τέως Δήμου Καρδαμύλης η απόδοση των παρωνυμιών χαρακτηρίζεται από ολόκληρη «τελετουργία». Συγκεντρώνονται όλοι στο καφενείο, όπου καλούν και τον υποψήφιο, χωρίς να το γνωρίζει, για το χαρακτηρισμό. Εκεί προσπαθούν να ξεχωρίσουν κάτι περίεργο από τη συμπεριφορά του και τη μορφή του. Όποιος το εντοπίσει πρώτος, σηκώνει το ποτήρι και λέει:
«να μας ζήσεις τάδε (παρατσούκλι)», βλ. λεπτομέρειες: Σ.Λ. χφ 1647, σ. 181-185 (Γεωργ. Μπεσμπέα, Εξωχώρι Καλαμάτας 1972).
Πρέπει, εξάλλου, να αναφέρουμε πως ένας Μανιάτης μπορεί να έχει, εκτός από το επίσημο επώνυμο με το οποίο «γράφεται», περισσότερα ονόματα (παρεπώνυμα), που προέρχονται από την ονομασία των γενούν και των διάφορων κλάδων και υποκλάδων τους, η χρήση τους όμως είναι διαφορετική.
Τα εις -άκης είναι τα παλαιότερα. Από τα επώνυμα με τις τυπικές μανιάτικες καταλήξεις αυτά που καταλήγουν σε -άκης είναι τα παλαιότερα. Τα συναντάμε ήδη σε διάφορα έγγραφα που έχουν φτάσει ως εμάς και χρονολογούνται απ' το 1600 και εξής.
Τα ανωτέρω επώνυμα είχαν αρχικώς υποκοριστική σημασία, που αργότερα εξελίχθηκε σε πατρωνυμική. Ο σχηματισμός τους έπαψε, καθώς φαίνεται, οριστικά γύρω στα 1800, οπότε τα επώνυμα αυτά αντικαταστάθηκαν από εκείνα που έχουν καταλήξεις -έας και -άκος, τα γνωστά τυπικά μανιάτικα. Τα επώνυμα με τις καταλήξεις σε -άκης διατηρούνται μέχρι τελευταία στη μανιάτικη αποικία της Κορσικής, γιατί η ιστορική μοίρα των Μανιατών αυτών υπήρξε διαφορετική.
Γνωρίζουμε βέβαια ότι τα επώνυμα σε -άκης επιχωριάζουν σήμερα κυρίως στην Κρήτη. Αυτός είναι ένας λόγος, που μερικοί Μανιάτες, όχι λόγιοι ασφαλώς, πιστεύουν ότι όσοι έχουν τέτοια επώνυμα, κατάγονται από το ανωτέρω νησί.
Φαίνεται ότι πολλοί οδηγήθηκαν σ' αυτή την εσφαλμένη αντίληψη, επειδή τα ονόματα αυτά έπαψαν να σχηματίζονται κατά τη νεώτερη περίοδο. Άλλος λόγος που προκαλεί τη σύγχυση είναι ότι και οι Μανιάτες παλαιότερα φορούσαν βράκες. Οπωσδήποτε πρέπει να εγκαταστάθηκαν Κρητικοί στη Μάνη καθώς και Μανιάτες στην Κρήτη, αλλά υστερότερα, ιδιαίτερα στις κρίσιμες ιστορικές στιγμές, όπως τα 1669 (υποταγή της Κρήτης στους Τούρκους), καθώς και στα 1715 (ανακατάληψη της Πελοποννήσου από τους Τούρκους) και 1770 (μετά τα Ορλωφικά).
Συνεπούς, τα επώνυμα αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με τα παλαιότερα μανιάτικα, που υπήρχαν, όπως είδαμε, πριν από το 1600. Συνάγεται, εξάλλου, με βάση τη μελέτη των παλαιότερων κρητικών εγγράφων, ότι ονόματα σε -άκης ουσιαστικά δεν συναντώνται στην Κρήτη πριν από το 1700. Απ' αυτό πρέπει να δεχτούμε ότι είναι πιθανότερη η μανιάτικη επίδραση στο σχηματισμό των κρητικών επωνύμων.
Ο λόγος της υπάρξεως των ανωτέρω επωνύμων στη Μάνη οφείλεται στο γεγονός ότι προέρχονται από ένα παλαιό βυζαντινό πολιτιστικό στρώμα. Τα παλαιότερα αυτά ονόματα είχαν αρχική κατάληξη σε -άκιος (πρβλ. Σταυράκιος, Ισαάκιος), που μετέπεσε σε -άκης. Αυτά διατηρήθηκαν στην Κρήτη, ενώ στη Μάνη μετά το 1800 αντικαταστάθηκαν από τα επώνυμα σε -έας και -άκος. Όπως ήδη αναφέραμε, τα επώνυμα σε -άκης είναι τα παλαιότερα. Γι' αυτό είναι πιθανό, όταν συναντούνται, να αποδίδονται σε παλαιότερα γένη της Μάνης και μάλιστα σε ιδιαίτερους σχηματισμούς με περιεκτική σημασία, όπως Ροβυθιάνοι, Μπουτζουναριάνοι, Μιχαλακιάνοι (από το Ροβυθάκης, Μπουτζουναράκης, Μιχαλακάκης) κ.ά., δηλαδή αυτοί που ανήκουν σ' αυτό το γένος. Οι σχηματισμοί αναφέρονται σε μια κατηγορία, σε ένα σύνολο δηλαδή μελών γένους, και δεν γίνεται συνήθους χρήση τους ως επωνύμων. Στις ηγετικές όμως οικογένειες το πρωταρχικό όνομα του γένους αρκετά συχνά διατηρείται και ως επώνυμο, γιατί για λόγους πολιτικούς και γοήτρου, οι οικογένειες αυτές έχουν μεγαλύτερη συνοχή· π.χ. Τρουπάκης, Τρουπιάνοι, αλλά και Τρουπάκηδες. Στις άλλες περιπτώσεις λέγεται: αυτός είναι Ροβυθιάνος - και όχι αυτός λέγεται Ροβυθάκης ή Ροβυθιάνος. Απ' αυτόν πάλι τον περιεκτικό τύπο έχουμε το σχηματισμό αντίστοιχων επιθέτων με τις καταλήξεις -ιάνικος -η-ο-α. π.χ. «τα Ροβυθιάνικα», δηλαδή ο μαχαλάς των Ροβυθιάνων, τα «Ξανθιάνικα αλώνια», δηλαδή τα αλώνια που ανήκουν στους Ξανθιάκους. Τα επώνυμα σε -άκης δεν συναντώνται σε μιαν ορισμένη περιοχή της Μάνης, αλλά σε όλη την έκτασή της.
Τα εις -ακος. Η τρίτη κατηγορία των επωνύμων σε -άκος ακολουθεί την εξέλιξη των επωνύμων σε -άκης τα οποία αντικαθιστά. Αρκετές φορές μάλιστα έχουμε και μετατροπές επωνύμων με καταλήξεις -άκης σε αντίστοιχα με -άκος (πρβ. Νηφάκης - Νηφάκος, Ροζάκης - Ροζάκος κ.ά.). Και αυτά τα επώνυμα είναι υποκοριστικά, που μεταβάλλονται σε πατρωνυμικά. Ετυμολογικά η κατάληξη -άκος βασίζεται στην παλαιότερη κατάληξη -άκιος με αποβολή του ιώτα. Ο σχηματισμός της όμως είναι μεταγενέστερος της καταλήξεως -άκης. Τα αντίστοιχα περιεκτικά και αυτών των επωνύμων σχηματίζονται με την κατάληξη -ιάνοι, π.χ. Πουλικάκος - Πουλικιάνοι. Τα επίθετα από τα επώνυμα αυτά σχηματίζονται, όπως και τα αντίστοιχα σε -άκης, με κατάληξη -ιάνικος, -η -ο -α, δηλαδή Πουλικιάνος, Πουλικιάνικα (συνοικία) κτλ.
Τα επώνυμα αυτής της κατηγορίας συναντώνται στην περιοχή της Μηλέας του τέως Δήμου Λεύκτρου και στο Οίτυλο, στη Μέσα και Προσηλιακή Μάνη και φτάνουν μέχρι τα Μπαρδουνοχώρια και την Επίδαυρο Λιμηρά, περιλαμβάνοντας ουσιαστικά όλη τη νότια Λακωνία.
Τα επώνυμα σε -έας και -άκος, ως μεταγενέστερα, από ομάδες ή υποδιαιρέσεις παλαιότερων γενών με επώνυμα συνήθως σε -άκης, ή σε γένη που έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα με απόσχιση. Ένας λόγος, που τα επώνυμα σε -έας και -άκος είναι τόσο διαδεδομένα, είναι ότι η ανάπτυξή τους συνέπεσε με τη δημιουργία των μητρώων των δήμων και των δημοτολογίων μετά το 1840, οπότε έπρεπε οι δημότες να δηλώσουν ποιο επώνυμο επιθυμούσαν να κρατήσουν και φυσικά αυτοί προτιμούσαν εκείνο, με το οποίο ήταν περισσότερο γνωστοί ή διακρίνονταν, δηλαδή της υποομάδας ή γενιάς του γένους.
Από άποψη εθνική, τα επώνυμα είναι, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, ελληνικής ετυμολογίας. Πολλά μάλιστα έχουν βυζαντινή προέλευση. Μερικά έχουν αρβανίτικη και αρβανιτοβλάχικη ετυμολογία ή προέλευση (όπως Σουλέας, Γκινάκης, Λεωτσάκος, Νταβάκης, Δριβάκος, Μερκούρης κ.ά.), καθώς και τουρκική (όπως Μπουγιουγκλάκης, Γιολντασέας, Γαρδάσης κ.ά.). Συναντούνται επίσης, ελάχιστα με ιταλοβενετσιάνικη αφετηρία (όπως Βενετσανάκης, Πιερράκος, Λιμπεράκης, Καμπάνης) και πολύ λιγότερα με εβραϊκή (Αβραμάκης, Βρεόπουλος, Σολωμονάκης).
Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε, ότι στα μανιάτικα επώνυμα είναι δυνατό να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της κοινωνικής συγκροτήσεως και του πολιτισμού της Μάνης, καθώς και τις ξένες επιδράσεις που η περιοχή δέχτηκε κατά καιρούς.
Τα ονόματα που σημαίνουν τον τόπο που κατάγεσαι: -ιανος, ανος
- κεχρι κεχριάνος, χωριό Κεχριάνικας.
- Μαλεύρι Μαλευριάνος, χωριό Μαλευριάνικα.
- γερακάρι Γερακαριάνος, χωριό Γερακαριάνικα όπως Νυκλιάνικα, Κριαλιάνικα, Καλαποθαριάνικα.
- κεχρι κεχριάνος, χωριό Κεχριάνικας.
- Μαλεύρι Μαλευριάνος, χωριό Μαλευριάνικα.
- γερακάρι Γερακαριάνος, χωριό Γερακαριάνικα όπως Νυκλιάνικα, Κριαλιάνικα, Καλαποθαριάνικα.
Αντρωνυμικά: Η γυναίκα παίρνει πάντα το όνομα του άντρα της και το βαφτιστικό και το οικογενειακό:
- ου, -αίνα όπως Βασιλού, Δημητρού, Γιαννού, Γιωργάκαινα, Νικολάκαινα.
- ου, -αίνα όπως Βασιλού, Δημητρού, Γιαννού, Γιωργάκαινα, Νικολάκαινα.
Της νύφης με το βαφτιστικό όνομα του πεθερού Βασιλού Δημητρόνυφη, Πετρού Μεσισκλόνυφη, Τσατσουλόνυφη, Κυριαζόνυφη, από Δημητράκου - Μεσίσκλη.
Του Λευτέρη Αλεξάκη, Δ/ντή στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
Τρίτη 16 Ιουνίου 2015
Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015
Ανακοίνωση - 10 Ιουνίου 2015
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΙΟΝΤΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
«ΤΟ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ»
Δράμας 129 – 185 44 Πειραιάς
Αρ. Πρωτ. 3 Πειραιάς 10/06/2015
Προς τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης
κ. Πέτρο Ανδρεάκο
κ. Πέτρο Ανδρεάκο
Κοινοποίηση:
1. Περιφερειάρχη Ανατ. Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη
2. Δασάρχη Ανατολικής Μάνης κ. Στ. Λαδικό
3. Εισαγγελέα Γυθείου κ.Παρασκευά Αδάμη (ενήμερη κ. Χατζηαγγελή)
4. Αστυνομικό Τμήμα Αρεόπολης
Κύριε Δήμαρχε,
Με αφορμή την υδροδότηση του χωριού μας και την ασφαλτόστρωση του δρόμου που συνδέει τον κεντρικό δρόμο με τον αντίστοιχο πρόσβασης στο χωριό, θέλουμε να σας εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας και να ευχηθούμε να αποτελέσει την απαρχή εκδήλωσης του αυτοδιοικητικού ενδιαφέροντος, που μέχρι σήμερα δεν είχαμε γνωρίσει.
Θέλοντας την ουσιαστικότερη σύνδεση και παρέμβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επανερχόμαστε στο περιεχόμενο της από 15/10/2013 επιστολής μας με θέμα την παράνομη βόσκηση βοοειδών, και εξ αυτού του λόγου, την απαξίωση του χωριού.
Επιθυμούμε, εκφράζοντας τις απόψεις μας για την ασύδοτη και παράνομη ύπαρξη του ζωικού κεφαλαίου της οικογένειας Δ. Μαυροδάκου, να καταδείξουμε την παράνομη, αυθαίρετη και απειλητική για τη δημόσια υγεία λειτουργία τους, που εφάπτονται των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μια σειρά αναπάντητων ερωτημάτων, σχετικά με τη βόσκηση και την κτηνοτροφική δραστηριότητα της οικογένειας Δημητρίου Μαυροδάκου συνθέτουν ένα καμβά αυθαιρεσιών, παρανομιών και βλάβης ιδιωτικών αγροτικών περιουσιών και του γενικότερου οικοσυστήματος και περιβάλλοντος.
1. Υπάρχει άδεια κτηνοτροφικής εγκατάστασης και ποιας κατηγορίας, ώστε να εξασφαλίζεται η σύννομος λειτουργία σύμφωνα με το νόμο 4056/12;
2. Υπάρχει λειτουργικός χώρος της κτηνοτροφικής εγκατάστασης και ποιο είναι το περίγραμμα που ορίζει την κτηνοτροφική εγκατάσταση;
3. Η επιτροπή σταβλισμού του Δήμου σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 4056/12 γιατί δεν έχει προβεί στον επιβαλλόμενο έλεγχο και στην έκφραση γνώμης για την ανύπαρκτη κτηνοτροφική εγκατάσταση;
4. Γιατί δεν επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις και μέτρα του άρθρου 10 του ν.4056/12;
5. Γιατί δεν εφαρμόζεται ο έλεγχος σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν.4056/12 για τα αδέσποτα (μη επιτηρούμενα) βοοειδή στη διάρκεια της βόσκησης;
6. Γιατί δεν ενεργοποιείται με απόφασή σας η τριμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων (ανεπιτήρητων) παραγωγικών ζώων;
7. Γιατί ο Δήμος δεν εφαρμόζει το άρθρο 17 παρ. 2 και 3 του ν. 4056/12 για περισυλλογή, μεταφορά και φύλαξη των ανεπιτήρητων βοοειδών, επιβάλλοντας την προβλεπόμενη ποινή 150 € ανά μονάδα βοοειδούς και 10 € για κάθε ημέρα σταβλισμού;
Γιατί δεν παίρνονται μέτρα απαγόρευσης της βόσκησης στις πρόσφατα πληγείσες περιοχές από «ανεξήγητες» πυρκαγιές, όπως προβλέπει ο νόμος, με αποτέλεσμα να απειλούνται περιοχές σπάνιας χλωρίδας και άγριας ορνιθοπανίδας με ερήμωση και αφανισμό;
Γιατί δεν προστατεύεται ο μοναδικός υδροβιότοπος «Λήμνος», ζωοδότης για τη σπάνια άγρια ορνιθοπανίδα και αφήνεται στην καταστροφή της λιθοδομής της, της στεγανότητάς της και την μετατροπή της σε σκουπιδότοπο με το ψευδεπίγραφο πρόσχημα της προστασίας της; Και ποιοι σχεδιάζουν την αυθαίρετη περιτοίχισή της, που θα σημάνει την αποστέρηση της άγριας ορνιθοπανίδας απ’ το ζωτικό νερό της; Ποιοι αυθαίρετα την απομαστίζουν και την μετατρέπουν σε ξερόλακκο;
Γιατί δεν απαγορεύεται η βόσκηση εντός των ιδιωτικών περιουσιών που καταστρέφονται (κυρίως ελαιοπερίβολα) και ταυτόχρονα εξαφανίζονται οι παραδοσιακές ξερολιθιές (μαντρογυρίσματα), σπάνια πολιτιστικά στοιχεία σαν αποτέλεσμα της αδέσποτης (ανεπιτήρητης) βόσκησης των βοοειδών;
Γιατί περιφέρονται τα βοοειδή στους δρόμους του γραφικού μας χωριού, ρυπαίνοντας με περιττώματα, εστίες μόλυνσης και απειλή για τη δημόσια υγεία;
Πώς μπορεί βοοειδή να παραμένουν νεκρά στο χωριό και τους περιβάλλοντες χώρους, με ανυπαρξία ελάχιστου ενδιαφέροντος για την αποκομιδή και υγειονομική ταφή τους;
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η από 15νθημέρου σε εξέλιξη αποσύνθεση βοοειδούς, που παρά το γεγονός ότι ενημερώσαμε το δήμο (γραμματεία δημάρχου, αντιδήμαρχο κ. Εξαρχάκο), το δασαρχείο, την υγειονομική υπηρεσία, την κτηνιατρική υπηρεσία, την διεύθυνση γεωργίας και την εισαγγελία, εξακολουθεί άταφο να καταδείχνει το επίπεδο του πολιτισμού μας και να συνιστά υγειονομική βόμβα κατά των συγχωριανών.
Γιατί ο αρμόδιος τοπικός σύμβουλος και ο αντιδήμαρχος ευαισθητοποιούνται να εκριζώνουν ένα γιασεμί την επόμενη της φύτευσής του στην πόρτα συγχωριανού μας, και αδιαφορούν μπροστά στην υγειονομική απειλή που εξελίσσεται, και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας;
Κύριε Δήμαρχε,
Γίνεται ευθέως αντιληπτό ότι το γραφικό μας χωριουδάκι συγκρούεται με την παρανομία, την αυθαιρεσία, την πολιτιστική υποβάθμιση, την απειλή καταστροφής του περιβάλλοντος και της άγριας ορνιθοπανίδας. Ζητούμε ΣΕΒΑΣΜΟ !
Προσβλέπουμε άμεσα στην αναγκαία εκδήλωση του ενδιαφέροντος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη συνδρομή κάθε αρμοδίου δημόσιου λειτουργού, για την πάταξη της παρανομίας και αυθαιρεσίας για αναγκαία εφαρμογή της νομιμότητας.
Ζητούμε την άμεση παρέμβαση των υγειονομικών αρχών για την σύσταση ειδικής επιτροπής ως προς τον έλεγχο των υπολοίπων ζώων που βοσκούν ανεξέλεγκτα στην περιοχή μας για την περίπτωση κάποιας ασθένειας επειδή στο διάστημα των δύο τελευταίων εβδομάδων πέθαναν από άγνωστη αιτία δύο ζώα.
Με αφορμή την υδροδότηση του χωριού μας και την ασφαλτόστρωση του δρόμου που συνδέει τον κεντρικό δρόμο με τον αντίστοιχο πρόσβασης στο χωριό, θέλουμε να σας εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας και να ευχηθούμε να αποτελέσει την απαρχή εκδήλωσης του αυτοδιοικητικού ενδιαφέροντος, που μέχρι σήμερα δεν είχαμε γνωρίσει.
Θέλοντας την ουσιαστικότερη σύνδεση και παρέμβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επανερχόμαστε στο περιεχόμενο της από 15/10/2013 επιστολής μας με θέμα την παράνομη βόσκηση βοοειδών, και εξ αυτού του λόγου, την απαξίωση του χωριού.
Επιθυμούμε, εκφράζοντας τις απόψεις μας για την ασύδοτη και παράνομη ύπαρξη του ζωικού κεφαλαίου της οικογένειας Δ. Μαυροδάκου, να καταδείξουμε την παράνομη, αυθαίρετη και απειλητική για τη δημόσια υγεία λειτουργία τους, που εφάπτονται των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μια σειρά αναπάντητων ερωτημάτων, σχετικά με τη βόσκηση και την κτηνοτροφική δραστηριότητα της οικογένειας Δημητρίου Μαυροδάκου συνθέτουν ένα καμβά αυθαιρεσιών, παρανομιών και βλάβης ιδιωτικών αγροτικών περιουσιών και του γενικότερου οικοσυστήματος και περιβάλλοντος.
1. Υπάρχει άδεια κτηνοτροφικής εγκατάστασης και ποιας κατηγορίας, ώστε να εξασφαλίζεται η σύννομος λειτουργία σύμφωνα με το νόμο 4056/12;
2. Υπάρχει λειτουργικός χώρος της κτηνοτροφικής εγκατάστασης και ποιο είναι το περίγραμμα που ορίζει την κτηνοτροφική εγκατάσταση;
3. Η επιτροπή σταβλισμού του Δήμου σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 4056/12 γιατί δεν έχει προβεί στον επιβαλλόμενο έλεγχο και στην έκφραση γνώμης για την ανύπαρκτη κτηνοτροφική εγκατάσταση;
4. Γιατί δεν επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις και μέτρα του άρθρου 10 του ν.4056/12;
5. Γιατί δεν εφαρμόζεται ο έλεγχος σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν.4056/12 για τα αδέσποτα (μη επιτηρούμενα) βοοειδή στη διάρκεια της βόσκησης;
6. Γιατί δεν ενεργοποιείται με απόφασή σας η τριμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων (ανεπιτήρητων) παραγωγικών ζώων;
7. Γιατί ο Δήμος δεν εφαρμόζει το άρθρο 17 παρ. 2 και 3 του ν. 4056/12 για περισυλλογή, μεταφορά και φύλαξη των ανεπιτήρητων βοοειδών, επιβάλλοντας την προβλεπόμενη ποινή 150 € ανά μονάδα βοοειδούς και 10 € για κάθε ημέρα σταβλισμού;
Γιατί δεν παίρνονται μέτρα απαγόρευσης της βόσκησης στις πρόσφατα πληγείσες περιοχές από «ανεξήγητες» πυρκαγιές, όπως προβλέπει ο νόμος, με αποτέλεσμα να απειλούνται περιοχές σπάνιας χλωρίδας και άγριας ορνιθοπανίδας με ερήμωση και αφανισμό;
Γιατί δεν προστατεύεται ο μοναδικός υδροβιότοπος «Λήμνος», ζωοδότης για τη σπάνια άγρια ορνιθοπανίδα και αφήνεται στην καταστροφή της λιθοδομής της, της στεγανότητάς της και την μετατροπή της σε σκουπιδότοπο με το ψευδεπίγραφο πρόσχημα της προστασίας της; Και ποιοι σχεδιάζουν την αυθαίρετη περιτοίχισή της, που θα σημάνει την αποστέρηση της άγριας ορνιθοπανίδας απ’ το ζωτικό νερό της; Ποιοι αυθαίρετα την απομαστίζουν και την μετατρέπουν σε ξερόλακκο;
Γιατί δεν απαγορεύεται η βόσκηση εντός των ιδιωτικών περιουσιών που καταστρέφονται (κυρίως ελαιοπερίβολα) και ταυτόχρονα εξαφανίζονται οι παραδοσιακές ξερολιθιές (μαντρογυρίσματα), σπάνια πολιτιστικά στοιχεία σαν αποτέλεσμα της αδέσποτης (ανεπιτήρητης) βόσκησης των βοοειδών;
Γιατί περιφέρονται τα βοοειδή στους δρόμους του γραφικού μας χωριού, ρυπαίνοντας με περιττώματα, εστίες μόλυνσης και απειλή για τη δημόσια υγεία;
Πώς μπορεί βοοειδή να παραμένουν νεκρά στο χωριό και τους περιβάλλοντες χώρους, με ανυπαρξία ελάχιστου ενδιαφέροντος για την αποκομιδή και υγειονομική ταφή τους;
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η από 15νθημέρου σε εξέλιξη αποσύνθεση βοοειδούς, που παρά το γεγονός ότι ενημερώσαμε το δήμο (γραμματεία δημάρχου, αντιδήμαρχο κ. Εξαρχάκο), το δασαρχείο, την υγειονομική υπηρεσία, την κτηνιατρική υπηρεσία, την διεύθυνση γεωργίας και την εισαγγελία, εξακολουθεί άταφο να καταδείχνει το επίπεδο του πολιτισμού μας και να συνιστά υγειονομική βόμβα κατά των συγχωριανών.
Γιατί ο αρμόδιος τοπικός σύμβουλος και ο αντιδήμαρχος ευαισθητοποιούνται να εκριζώνουν ένα γιασεμί την επόμενη της φύτευσής του στην πόρτα συγχωριανού μας, και αδιαφορούν μπροστά στην υγειονομική απειλή που εξελίσσεται, και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας;
Κύριε Δήμαρχε,
Γίνεται ευθέως αντιληπτό ότι το γραφικό μας χωριουδάκι συγκρούεται με την παρανομία, την αυθαιρεσία, την πολιτιστική υποβάθμιση, την απειλή καταστροφής του περιβάλλοντος και της άγριας ορνιθοπανίδας. Ζητούμε ΣΕΒΑΣΜΟ !
Προσβλέπουμε άμεσα στην αναγκαία εκδήλωση του ενδιαφέροντος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη συνδρομή κάθε αρμοδίου δημόσιου λειτουργού, για την πάταξη της παρανομίας και αυθαιρεσίας για αναγκαία εφαρμογή της νομιμότητας.
Ζητούμε την άμεση παρέμβαση των υγειονομικών αρχών για την σύσταση ειδικής επιτροπής ως προς τον έλεγχο των υπολοίπων ζώων που βοσκούν ανεξέλεγκτα στην περιοχή μας για την περίπτωση κάποιας ασθένειας επειδή στο διάστημα των δύο τελευταίων εβδομάδων πέθαναν από άγνωστη αιτία δύο ζώα.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2104634349 και 2104634559, Γιώργος Τσίκλος.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Γεώργιος Π. Τσίκλος
Η Γενική Γραμματέας Σταματίνα Β. Τσίκλου
Αναρτήθηκε από
Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Πιοντών Λακωνίας "Ακρογιάλι"
στις
Ιουνίου 10, 2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Ετικέτες
Σύλλογος Πιοντών
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)